Teknoloji

Patent davasında Microsoft lehine çıkan karar yeni Lumia’ları güvence altına aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-lumia-535-inceleme-00006

Windows 10 Mobile ile birlikte Microsoft’un yeni Lumia akıllı telefonlarını tanıtmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Ancak uzun süredir devam eden bir dava, söz konusu cihazların çıkışını tehdit ediyordu. Neyse ki, bu kriz sonunda Microsoft’un istediği biçimde sonuçlandı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) InterDigital’in 2007 yılında patent ihlâli gerekçesiyle Nokia aleyhine açtığı davayı nihayet sonuca bağladı. Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın almasının ardından davanın muhattabı haline gelen Microsoft’un InterDigital’e ait patentleri ihlâl etmediğine karar verildi ve böylelikle Lumia akıllı telefonları etkileyebilecek bir yasak ihtimali ortadan kalktı.

InterDigital, Nokia’yı kendisine ait olan iki adet önemli 3G teknolojisi patentini ihlâl etmekle suçlamıştı. Geçtiğimiz nisan ayında bir Amerikan mahkemesi InterDigital’in talebini haklı bulmuş ve tazminat ödenmesinin yanı sıra bir ihracat yasağı da önermişti. Olası bir yasağın ekimde tanıtılacak yeni Lumia’ları etkileme ihtimali, Microsoft cephesinde rahatsızlığa neden olmuştu.

Kararı bir kez daha değerlendiren ITC ise InterDigital patentleri için bir ihlâlin söz konusu olmadığına hükmetti ve yasak ihtimalini ortadan tamamen kaldırdı. ITC, InterDigital’in patentler için talep etmesi gereken ücret konusunda yaşanan anlaşmazlık konusunda ise şimdilik bir karara varmadı. Microsoft da ağustos ayının ilk günlerinde InterDigital aleyhine bir dava açmış ve şirketin “standart önemli” patentler için çok yüksek lisans ücretleri talep ettiğini öne sürmüştü.

İLGİLİ HABERLER