Manşetler

Microsoft ilkbaharda çıkacak Windows Phone 8 güncellemesinin donanımsal detaylarını paylaştı

Microsoft bugün Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlediği basın toplantısında doğrudan “Windows Phone 8.1” demedi, ancak bu ilkbaharda çıkacak yazılım güncellemesiyle ilgili bazı detayları paylaştı.

microsoft-windows-phone-8-1-230214

Yönetici Joe Belfiore, gelecek olan güncellemeyle birlikte şirketin teknik anlamda mevcut tüm Windows Phone 8 cihazlarını destekleyeceğini kaydetti. Ancak güncellemenin hangi cihazlara geleceği noktasında sözün mobil operatörlerde olacağı da işaret edildi. Hatırlarsanız, Windows Phone 7’den Windows Phone 8’e geçişte izin verilmemiş; Windows Phone 8 çıktığı zaman mevcut olan cihazlar Windows Phone 7.8 güncellemesiyle yetinmişti.

Microsoft Windows Phone güncellemesi için ilkbaharda çıkacağı bilgisini vermekle birlikte bazı değişikliklerin de olacağını işaret etti. Microsoft Windows Phone 8.1 ile birlikte ekran üstü navigasyon tuşlarını destekleyecek. Bunun yanı sıra Snapdragon 200, 400 ve 400 LTE yongasetlerine destek de sunulacak. Her iki değişiklik sayesinde üreticilerin daha ucuz Windows telefonları üretmesi mümkün olacak. Ayrıca bugünkü cihazlar gibi ekran altında üç tuş barındırmayan Windows telefonlarını da görür hâle geleceğiz.

Belfiore, değişikliklerin daha fazla momentum kazanmak amacıyla yapıldığını ve telefon üreticilerine mevcut Android cihazlarının Windows Phone versiyonlarını çıkarma şansı vereceğini kaydetti. Microsoft’un ilkbahar güncellemesi Windows Phone’a uygulamaları microSD kartlarda depolama ve cihaz üreticilerine sadece 512 MB RAM ve 4 GB dahili hafıza taşıyan cihazlar üretme izni de verecek.

Windows Phone 8.1 için bir başka değişiklik de çift SIM kart desteğinin bulunması olacak. Microsoft çift SIM kart deneyiminde kullanıcının kontrolü tamamen elinde bulunduracağını, her bir SIM için bulunacak Canlı Kutucuklar ve kullanıcı arayüzünde bu kutucuklara bağlantı sağlama gibi yeteneklerinin de yer alacağını vurguladı. Aslında çift SIM kart desteği üst sınıf akıllı telefonlarda fazla bulunan bir özellik değil, ancak gelişmekte olan ülke pazarlarında çift SIM kart desteği önemli bir unsur olarak görülüyor ve Microsoft da bu hamlesiyle söz konusu pazarları gözüne kestirmiş gibi görünüyor.

Donanımsal değişikliklerin yanı sıra Microsoft Windows Phone için yeni donanım iş ortaklarını da açıkladı. Foxconn, HTC, Huawei, ISR, Karbonn, Lenovo, LG, Longcheer, Nokia, Samsung, ZTE ve Xolo gibi üreticilerin Windows telefonlar üreteceği kaydedildi. Ancak her bir üreticinin hangi cihazı ne zaman çıkaracağına dair bir detay verilmedi. Microsoft’un OEM faaliyetlerinin başındaki isim olan Nick Parker, gelecek cihazların duyurusunu telefon üreticilerinin yapacağını, kendilerinin yeni donanımlarla ilgili herhangi bir duyuruyu toplantı sırasında yapmayacaklarını kaydetti.

Microsoft’un Windows Phone 8.1 ile ilgili aktardıkları yukarıdakilerden ibaret, şirket yeni güncellemenin resmi adını bile paylaşmadı. Bugünkü toplantıda daha çok donanım tarafında Windows Phone 8’in büyük güncellemesinin hangi yenilikleri getireceğinden söz edilmiş oldu.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER