Teknoloji

Microsoft Hyperlapse ile Windows ve Android’de pürüzsüz hızlı çekim videoları oluşturmak mümkün

Microsoft, Hyperlapse teknolojisini Instagram geçtiğimiz yıl iOS için Hyperlapse uygulamasını yayınlamadan kısa bir süre önce duyurmuştu. Öncelikli amacı sallantılı GoPro videolarını kusursuz sanat eserlerine dönüştürmek olan Microsoft Hyperlapse, işlediği videoları hızlı çekim formatına uygun hâle getirebiliyor. Teknoloji Android, Windows Phone ve Windows için yayınlanan uygulamalarıyla kitlelerin kullanımına sunulurken, eski videoları da işleyebilmesi Microsoft Hyperlapse’i Instagram Hyperlapse’e karşı daha güçlü kılıyor.

Microsoft Hyperlapse’te görüntüyü sabitleştirmek için bir yazılım algoritmasından faydalanılıyor. Instagram Hyperlapse’te jiroskop veya ivmeölçer gibi akıllı telefon bileşenlerinin yardımıyla yapılan hızlı çekim görüntü elde etme işlemi, Microsoft Hyperlapse’te görüntü işleme yoluyla gerçekleştiriliyor. Microsoft eski videoları tam üç boyutlu bir kamera yolunu yeniden inşa ederek işliyor. Videodaki boşluklar ise piksellerin birleştirilmesiyle kapatılıyor. Microsoft Hyperlapse, videodaki yüzleri sabitlemek için de görüntü tanıma teknolojisinden faydalanıyor.

microsoft-hyperlapse-pro-150515

Android ve Windows Phone için hazırlanan uygulamalar ile basit hızlı çekim videoları oluşturulabiliyor. “Hyperlapse Pro” adını taşıyan Windows uygulaması ise kullanıcılara çeşitli imkanlar sunuyor. Uygulamada mevcut videoların hızlı çekim videolara dönüştürülmesi için iki seçenek bulunuyor. Standart ayarda işleme hızlandırılıp kamera hareketleri yavaşlatılırken, gelişmiş ayar GoPro türevi kameralardan elde edilen görüntülerin iyileştirilmesini sağlıyor.

Hyperlapse Pro’nun ücretsiz versiyonunu yayınlayan Microsoft, işlenen görüntülere logosunu yerleştirmeyi ihmal etmiyor. Şirketin daha üst düzey kullanıcıları hedeflediği ücretli Hyperlapse Pro’yu ise ilerleyen aylarda yayınlaması bekleniyor. Uygulamanın fiyatının ne olacağıysa henüz bilinmiyor. Microsoft, yazılımcılara bulut tabanlı bir Hyperlapse versiyonu sunmayı planlıyor. Böylelikle teknolojiyi farklı web sitelerine ve uygulamalara yerleştirmek mümkün olacak.

Microsoft Hyperlapse’in program müdürü Josh Weisberg, uygulamanın iOS versiyonu üzerinde değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Weisberg, Windows Phone ve Android’de bir hızlı çekim çözümü olmadığı için bu platformlara öncelik verdiklerinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER