Teknoloji

Microsoft’a Huawei’ye yazılım satmak için yeniden izin verildi

huawei topluluk

Microsoft’a bir kez daha Huawei’ye yazılım satma lisansı verildi. Yazılım devi ABD Başkanı Trump’ın Çinli teknoloji şirketlerini sıkıştırmak için çıkardığı başkanlık emrine uymak zorunda olan ABD merkezli teknoloji şirketlerinden bir tanesiydi.

Bloomberg‘e konuyla ilgili bir açıklama gönderen bir Microsoft temsilcisi, “20 Kasım’da, ABD Ticaret Bakanlığı, Microsoft’un toplu pazar yazılımını Huawei?ye ihraç etme lisansı talebini onayladı.” şeklinde konuştu. Taleplerine bakanlığın verdiği olumlu cevaptan da memnuniyet duyduklarını belirtti.

“Toplu pazar” terimiyle neyin ifade edildiği açık değil, ancak Microsoft Huawei’ye Windows ve Office lisansları satıyor. Görünüşe göre Microsoft en azından Windows lisanslarını Huawei’ye yeniden satabilecek. Bu da Huawei’nin sunucu çözümlerini ve Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlarını pazara sürmesine yardımcı olacak. Microsoft, Huawei’ye ürün satmak amacıyla bir kez daha lisans almaya başlayan birkaç Amerikan şirketinden bir tanesi oldu.

Huawei yeni Windows bilgisayarlarının tanıtımını ertelemişti

Huawei, bu yılın ortalarına doğru düzenlenen CES Asia etkinliğinde yeni Windows tabanlı dizüstü bilgisayarının tanıtımını yapamamış, bunu ertelemek zorunda kalmıştı. Microsoft, kısa bir süre içim mağazalarında Huawei’nin MateBook X Pro dizüstü bilgisayarını satmayı bırakmış, ancak daha sonra Huawei dizüstü bilgisayarlarına envanterinde yeniden yer vermeye başlamıştı.

Microsoft için daha önemlisi, Azure lisanslarını Huawei’ye yeniden satma imkanına kavuşmak olacaktır. Microsoft ve Huawei, Microsoft’un Azure platformu için ortak hibrit bulut çözümü işletiyor. Microsoft sertifikalı Huawei sunucuları kullanılıyor. Huawei’nin Azure ve dizüstü bilgisayarları üzerindeki çalışmaları Intel gibi ABD merkezli şirketlerden gelen bileşenlere yönelik engellemelerle hâlâ sekteye uğrama tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Microsoft, Huawei için getirilmiş Windows yasağına karşı nispeten sessiz bir tavır takınmıştı. Huawei Intel işlemcileri gibi donanımları istifleyebilirdi, ancak Windows ve Office lisanslarını istiflemek ve Microsoft’un kurallara uymasını sağlamak daha zor. Bu yeni ihraç lisansı söz konusu durumlarda eli daha da rahatlatacaktır. Son kullanıcılar için en büyük değişiklik de daha fazla Windows tabanlı Huawei dizüstü bilgisayar seçeneğini piyasada görmek olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER