Teknoloji

Microsoft Holoportation ile gerçek zamanlı hologramlar sunuyor

Microsoft, HoloLens adını taşıyan 3 bin dolarlık artırılmış gerçeklik başlığı için geliştirdiği ilginç konsept projelerin önemli bir kısmını geçtiğimiz yıl görücüye çıkarmıştı. Ancak şirketin gözler önüne serdiği son proje, bugüne kadar ortaya çıkanların hepsini gölgede bırakacak cinsten. Microsoft Research tarafından geliştirilen “Holoportation” isimli son konsept, başka yerde bulunan bir kişinin gerçek zamanlı hologramını oluşturmayı mümkün kılıyor. Şirketin yayınladığı videoya bakıldığında ortaya çıkan sonucun bilimkurgu filmlerini hatırlatacak cinsten olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Hali hazırda hologram iletişimini gerçek dünyada sunmak için çok sayıda araca ihtiyaç duyuluyor. Gerçek zamanlı olarak projeksiyonu sunulacak kişinin çok sayıda üç boyutlu kamerayla farklı açılardan çekilmesi, hem hareketlerinin hem de sesinin kayıt altına alınması gerekiyor. Bütün bunların ardından görüntü HoloLens başlığı takan kişinin görüş alanına iletiliyor.

microsoft-holoportation-280316

Microsoft Holoportation uzun mesafeler arası iletişimin fazlasıyla teknolojik bir yolu olmakla beraber, daha sonra etkileşime geçmek için de hologramlar oluşturulabiliyor. Kaydedilen hologramlar farklı ortamlara uygun hâle gelmeleri için tekrar ölçeklendirilebiliyor.

Halen geliştirme aşamasında olan bu teknolojinin son kullanıcıyla buluşmasının önünde uzun bir yol bulunuyor. Hologramların şu an için hareket takibi konusunda bazı sıkıntıları olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yine de, hologram teknolojisinin potansiyeli büyük bir heyecan oluşturuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER