Teknoloji

Microsoft HoloLens’in donanım özellikleri açıklandı

microsoft hololens donanim ozellikleri

Microsoft HoloLens’in geliştirici versiyonunu bugün itibarıyla ön siparişe çıkardı. Şirket, artırılmış gerçeklik başlığının donanımsal özelliklerini de açıkladı. HoloLens’i kullanmak için bir PC veya telefona ihtiyaç olmayacak. Şirket, özel üretim Microsoft Holographic Processor Unit (HPU) ve Intel 32-bit işlemciyi kullanarak Windows 10’u artırılmış gerçeklik başlığında entegre biçimde sunuyor.

HoloLens’in içinde çeşitli sensörler bulunuyor. Hareketsiz ölçüm sensörü, ortam ışığı sensörü ve etraflarını algılama yeteneğine sahip dört adet kamera, HoloLens’in haritalama yeteneği kazanmasını sağlayan derinlik hassasiyetli kamerayla bir araya geliyor. Artırılmış gerçeklik başlığında fotoğraf ve video çekimi için 2 megapiksel HD kamera da bulunuyor. Başlıkta bulunan dört mikrofon ise kullanıcıların sesli komutlarını aktarmasını sağlıyor.

Microsoft HoloLens’te 2 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunacak. Artırılmış gerçeklik başlığı, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı özellikleri de barındıracak. Bluetooth desteği sayesinde HoloLens kullanıcıları, Clicker adını taşıyan özel aksesuardan faydalanabilecek. HoloLens kutusundan çıkan Clicker ile cihazın menüsünde havaya dokunma hareketleri yapmadan gezinmek mümkün olacak. Microsoft’tan yapılan açıklamada sanal gerçeklik başlığının ağırlığının 579 gramdan fazla olmayacağı ve aktif kullanımda cihazın pil ömrünün 2 ila 3 saat arasında olacağı da ifade edildi. microUSB üzerinden şarj edilirken de çalışabilecek olan HoloLens, bekleme vaziyetindeyken iki hafta boyunca şarja ihtiyaç duymayacak.

HoloLens, Clicker, şarj cihazı ve ekstra burun pedleri, Microsoft’un sunacağı özel taşıma kılıfında saklanacak. Şirket, HoloLens’in geliştirici sürümünün son görüntülerini de paylaştı. Görseldeki cihaz, görüntü itibarıyla şirketin son aylarda test ettiği cihazla tıpatıp aynı vaziyette. Bugün itibarıyla 3 bin dolarlık fiyat etiketiyle ön siparişe çıkan HoloLens’in geliştirici sürümünün sevkiyatı 30 Mart itibarıyla başlayacak. İlk etapta ABD ve Kanada’da bulunan uygulama geliştiricileri, artırılmış gerçeklik başlığına ulaşabilecek. HoloLens’in sevkiyat başlangıç tarihi, aynı zamanda Microsoft Build geliştirici konferansının da kapılarının açılacağı gün olacak. Microsoft HoloLens için hazırlanan Windows 10 uygulaması da, bugün itibarıyla Windows Mağaza’daki yerini almış durumda.

İLGİLİ HABERLER