Teknoloji

Microsoft güvenlik endişeleri nedeniyle Windows Masaüstü Araçlar özelliğinin kapatılmasını tavsiye ediyor

Microsoft Windows Vista ve Windows 7 kullanıcılarını işletim sistemlerindeki Kenar Çubuğu ve Araçlar özelliklerini devre dışı bırakmaları konusunda uyardı. Windows Vista’da ilk kez karşımıza çıkan ve HTML tabanlı mini uygulamalar niteliği taşıyan Masaüstü Araçları web tabanlı beslemelerden alınan bilgileri masaüstüne taşıyordu. Microsoft Windows 7’de Masaüstü Araçları’ndan Kenar Çubuğu işlevini çıkarmıştı ve araçların masaüstünde kullanımını daha serbest hâle getirmişti. Şimdiyse yazılım üreticisi güvenli olmayan bazı Araçların kurban bilgisayarlarda rastgele kod çalıştırabileceği tehdidine karşı uyarıda bulunuyor.

Hafta başlarında yayınlanan güvenlik tavsiyesinde şirket Windows Vista ve Windows 7’nin desteklenen versiyonlarında Windows Kenar Çubuğu ve Araçlar özelliğini devre dışı bırakmayı sağlayan otomatikleşmiş bir yama yayınladı. Şirket bu geçici çözüm sayesinde bir güvenlik güncellemesi yayınlanmadan önce bilinen saldırı vektörlerinin engelleneceğini dile getirdi. Ne var ki, Araçlar özelliğini kapatacak tam anlamıyla bir güvenlik güncellemesinin ne zaman yayınlanacağı şu an için belle değil, ancak geçici çözüm kalıcı için de bir işaret sayılabilir.

Microsoft’un yayınlamış olduğu güvenlik tavsiyesi Windows 8’de masaüstü Araçlar desteğinin yer almayacağının belli olmasının hemen arkasından geldi. Windows 8’in Tüketici Ön İzleme ve Release Preview sürümlerinde Araçlar yer alsa da, konuyla ilgili kaynakların verdiği bilgiler yazılım devinin Windows 8’in final sürümünde bu özelliği kaldıracağını işaret ediyor. Bu karar güvenlik endişelerinden mi kaynaklanıyor, yoksa Metro arayüzünün aktif ve etkileşimli bölmelerinin gelmesiyle birlikte Araçlar fazlalık mı oldu, bunu tam olarak bilmiyoruz. Ancak güvenlik endişelerinin bu adımı attırması daha kuvvetli bir ihtimal gibi görünüyor.

İlgili >> Microsoft Security Advisory

İLGİLİ HABERLER