Teknoloji

Microsoft geçen yıl Samsung sayesinde Android patentlerinden 1 milyar dolar kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-android

Microsoft’un dünya çapında birçok cihaz üreticisiyle Android patent anlaşmaları bulunuyor. Samsung ile ilgili bir dava sayesinde yazılım devinin Android’den ne kadar kazandığını öğrenme fırsatı bulduk. Buna göre Samsung geçen yıl Microsoft’a 1 milyar dolarlık patent lisans ücreti ödemiş.

Samsung 2011 yılında Microsoft ile iki farklı anlaşma imzalamıştı. Bunlardan bir tanesi çapraz lisans anlaşması, diğeriyse ticari işbirliği anlaşmasıydı. Bunlar Samsung’un Android cihaz satışlarında hakimiyet kurmasının hemen öncesindeydi. Ancak geçen yılın sonlarında Samsung bu ödemeleri zamanında yapmaktan veya geç yapıldığında faiz ödemekten yoruldu ve bunun sonucunda iş mahkemeye taşındı.

Microsoft yaşanan sorunlar nedeniyle Samsung’u mahkemeye verdi. Güney Koreli şirket Microsoft’un Nokia’nın telefon birimini satın alması nedeniyle orijinal anlaşmanın şartlarını değiştirmek istiyor. Şirketin iddiasına göre satın alma nedeniyle ticari işbirliği anlaşması geçersiz kılndı. Ne var ki, Microsoft aynı fiirde değil ve Güney Koreli şirketten geçen yıldan kalan ödenmemiş tutara bağlı olarak 6.9 milyon dolarlık faizi de istiyor. Samsung’un Windows tabanlı akıllı telefon, tablet ve PC ürettiği bir ortamda bu dava oldukça garip görünüyor.

Yılda 1 milyar dolarlık telif ücreti risk altında olsa da, Microsoft Samsung’un kendisine olan borcunu ödemesi noktasında rahat görünüyor. Şirketin hukuk müşaviri vekili David Howard konuyla ilgili olarak Microsoft’un web sitesinde yayınladığı yazıda ellerindeki kanıtların sağlam olduğunu ve başarılı olacaklarını kaydetti. Bunun yanı sıra Microsoft’un Samsung ile yıllardır süregelen iş ortaklığına saygı duyduğunu ve değer verdiğini, bunun devam edeceğini umduğunu da vurguladı.

İLGİLİ HABERLER