Teknoloji

Microsoft gazetecileri işten çıkarıp yerlerine yapay zekâyı koyuyor

microsoft copilot ai

Microsoft, Microsoft Haber ve MSN organizasyonlarındaki onlarca gazeteci ve editörü işten çıkarıyor. Bu işten çıkarmalar; Microsoft’un MSN.com, Edge internet tarayıcısı ve Haber uygulamasında gösterilecek haber ve içerik seçimini yapay zekâ ile yapma planına yönelik bir adım niteliği taşıyor. İşten çıkarmaların büyük kısmının Microsoft’un SANE (arama, reklamlar, Haber, Edge) biriminden gerçekleştiği belirtilirken; çıkarılanların çoğunluğunun haber seçiminden sorumlu editörler olduğu ifade edildi.

Microsoft’tan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Tüm şirketler gibi, biz de işlerimizi düzenli aralıklarla değerlendiriyoruz. Bu durum bazı yerlerde artırılmış yatırımlara ve zaman zaman da diğerlerinde yeniden konuşlandırmaya neden olabiliyor. Alınan kararlar mevcut küresel salgının sonucu değil.”

Microsoft’un açıklamasında kararların küresel salgınla ilgili olmadığı belirtilse de; TV, gazete ve çevrimiçi reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle dünya genelinde pek çok medya kuruluşunun sıkıntılı zamanlar yaşadığı biliniyor.

Business Insider’ın haberine göre, karar nedeniyle Microsoft’un ABD’deki 50 çalışanı işini kaybetti. Haber ekibindeki kesintiler, uluslararası çalışanları da etkiliyor. The Guardian’ın haberinde, Microsoft’un İngiltere’deki 27 çalışanıyla yollarını ayırdığı belirtildi.

Microsoft’un haber işindeki geçmişi 25 yıla dayanıyor. Şirket, 1995’te MSN’i kurmuştu. Yeni Haber servisini iki yıl önce faaliyete geçiren yazılım devi, dünya genelinde 50 farklı noktada görevli 800’den fazla editörle çalıştığını açıklamıştı.

Microsoft’un Haber servisini yapay zekâya taşımak için yaptığı çalışmalar bir süredir ivme kazanmıştı. Şirket bir taraftan da yayıncı ve gazetecileri de yapay zekâdan yararlanma konusunda teşvik ediyor. Yapay zekâyı kullanarak içerik taraması yapan şirket, ardından bulunan içeriği işleyip filtreliyor ve gerçek editörlere haberle eşleştirebilecekleri fotoğraflar öneriyor. Şirket; Microsoft Haber, MSN ve Edge üzerinde gösterilecek popüler haber hikayeleri seçkilerinin oluşumu için gerçek editörlerle çalışıyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER