Manşetler

Microsoft Office, Surface ve bulut servisleri sayesinde gelirlerini artırdı

microsoft yapay zekâ

microsoftMicrosoft, 2017 mali yılının ilk çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirket çeyreği 20.5 milyar dolar gelir ve 4.7 milyar dolar kârla kapattı. Yazılım devinin son finansal raporunun parlayan yıldızları ise Office ve bulut servisleri oldu. Geride kalan üç aylık dönemde Office’in kurumsal gelirleri yüzde 5, bireysel kullanıcı gelirleri ise yüzde 8 oranında yükseldi. Microsoft’un “akıllı bulut” olarak tanımladığı servislerden gelen gelir yüzde 8 oranında artarken, Azure kaynaklı gelir yüzde 116’lık bir artış kaydetti. Sunucu gelirleri ise yüzde 11 oranında yükseldi.

Windows tarafına bakıldığında, üretim ortaklarından gelen kazancın bir önceki yıla göre fazla değişmediği ve yatay bir seyir izlediği görülüyor. Ancak telefon gelirlerinde ise yüzde 72’lik bir düşüş dikkat çekiyor. Şirketin telefon üretimini arka plana attığı göz önüne alınınca bu durum kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Düşüşün önümüzdeki çeyreklerde devam etmesi de oldukça muhtemel gözüküyor.

Oyun gelirlerinde yaşanan yüzde 5’lik düşüşten ise Xbox konsol gelirlerinin beklenenin altında kalması sorumlu tutuluyor. Xbox konsol satışları hayal kırıklığı yaratsa da, Xbox Live aktif kullanıcı sayısının 47 milyona yükseldiği görülüyor. Bir önceki yılın aynı döneminde servisin aktif kullanıcı sayısı 39 milyon seviyesindeydi.

Surface ise çeyrek sonuçlarının bir diğer parlayan yıldızı oluyor. Surface gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik artışla 672 milyon dolardan 926 milyon dolara yükseldi. Hem Surface Pro 4 hem de Surface Book bu artışta önemli rol oynadı. Şirketin önümüzdeki hafta düzenleyeceği etkinlikte Surface monitör bilgisayarı görücüye çıkarması bekleniyor. Bunun da önümüzdeki çeyrekte Surface satışlarına olumlu katkı yapması pek şaşırtıcı olmayacaktır.

Microsoft hisseleri sonuçların açıklanmasıyla birlikte değer kazandı

Bir süre önce LinkedIn’i satın alan Microsoft, mali yılın ikinci çeyreği itibarıyla süreci nihayete erdirmeyi planlıyor. Şirket, LinkedIn’in performansını finansal sonuçlarının üretkenlik başlığı altında değerlendirmeye hazırlanıyor. Satın almanın bilançolara ilk etkisini görmek için de önümüzdeki çeyreği beklemek gerekiyor. Şirketin hisseleri, sonuçların açıklanmasının ardından 1999’dan bu yana ilk kez 60 dolar seviyesinin üstüne çıktı.

İLGİLİ HABERLER