Teknoloji

Microsoft’un geride kalan çeyrekte Surface satışları yavaşladı

microsoft yapay zekâ

microsoft-logo-duvar-060614 (800 x 600)

Microsoft’un açıkladığı 2016 mali yılı ilk çeyrek finans raporuna göre, şirketin gelirleri düşüş gösterdi. 20.4 milyar dolar gelir elde eden şirket yıldan yıla yüzde 12 azalma kaydetti. Kâr ise geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 1 düşerek 5.8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Microsoft’un net kârı ise yüzde 2 düşüş ile yüzde 4.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Düşüşlere birkaç kategori neden oldu, ancak dikkate değer düşüşlerden bir tanesi Surface donanımlarında görüldü. Surface gelirleri geçen yıl boyunca artış gösterse de, 2015’in aynı çeyreğinde kaydedilen 908 milyon dolardan 672 milyon dolara geriledi.

Microsoft bu çeyrekte finans raporunu hazırlama biçimini değiştirdi, böylelikle bazı kategoriler hakkında daha fazla, diğerleri hakkında daha az bilgi elde ediliyor. Microsoft’un güçlü olduğu alanlardan bir tanesi bulut servisleri olmaya devam ediyor. Bu iş kolunda gelirler yüzde 8 artışla 5.9 milyar dolar olarak kaydedildi. Microsoft bulut servislerinin gücünün önemini ve CEO Satya Nadella altında geleceğini bir bulut servis sağlayıcısı olarak konumlandırdığının altını çiziyor. Microsoft’un Azure platformuı da yıldan yıla gelirlerini artırdı.

Microsoft’un cihaz tarafındaki tek düşüş gösterdiği alan Surface değil. Microsoft’un telefon gelirleri de yıldan yıla yüzde 54 düşüş gösterdi. Windows OEM gelirleri de yüzde 6 oranında düştü, ne var ki, Microsoft sergilenen performansın PC pazarının genelinden daha iyi olduğuna işaret ediyor. Windows 10’un çıkışı ekosisteme katkıda bulunuyor ve insanların daha pahalı bilgisayarlara yönelmesine yardımcı oluyor.

Surface’e yakından bakıldığında, Microsoft gelirlerin düştüğünü çünkü Surface Pro 3’ün Haziran 2014’te tanıtılmasından sonra onu takip eden amiral gemisi Surface Pro 4’ün bu ay tanıtıldığını dile getiriyor. Xbox donanım gelirleri de düştü, Microsoft Xbox 360 satışlarının azaldığına dikkat çekti. Oyun gelirleri ise yüzde 6 artış kaydetti.

Microsoft’un finans raporunda çeşitli parlak noktalar da mevcut. Örneğin Bing gelirleri yüzde 29 artış gösterdi, bunda Windows 10 ile birlikte pazar payının artışının etkisi bulunuyor. Office 365 gelirleri de yüzde 70 arttı; Microsoft 18.2 milyon abonenin bulunduğunu, bunların 3 milyonunun yeni abone olduğunu belirtti. Kazançların analistlerin beklentisini açmasıyla birlikte Microsoft’un borsada işlem gören hisselerinin değeri de artış gösterdi.

 

Microsoft’un düşen telefon gelirlerinin bir etkisi olacak. New York Times’ın haberine göre Microsoft bu hafta içinde 1000 çalışanıyla yollarını ayırıyor. Bunların telefon biriminden olduğu belirtiliyor. Bu, yüksek bir rakam gibi görünse de, Microsoft’un toplam iş gücünün sadece yüzde 1’ine karşılık geliyor. Microsoft geçen yıldan bu yana toplamda 18 bin çalışan işten çıkardı, bunların büyük çoğunluğu da telefon biriminden gerçekleşti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER