Teknoloji

Microsoft ev otomasyon sistemleri için HomeOS’i geliştiriyor

Şirketler kapalı kapılar ardında neler üzerinde çalıştıkları hakkında bilgi vermek konusunda istekli oluyor, Microsoft da bu grup içinde yer alıyor. Şirketin Araştırma sitesi üzerinde yayınladığı bir makale HomeOS adı verilen bir ev otomasyon işletim sisteminin detaylarını açıklıyor. Bu konseptte akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, aydınlatma, klima gibi birimlerin her biri merkeze konumlanmış bir geçide bağlı şekilde çalışıyor.

Microsoft Home OS’in son birkaç aydır on iki evde test etmiş. 42 öğrenci de bu platform üzerinde çalışacak ek cihazlar için destekleyici yazılımlar hazırlamış. HomeStore adı verilen bir uygulama mağazası üzerinden de masaüstü bilgisayar yardımıyla çeşitli uygulamalar indirip sisteme farklı işlevler kazandırmak mümkün kılınmış.

HomeOS projesi C# ve .NET 4.0 kullanılarak tasarlanmış, Windows’un da temeller arasında yer alıp almadığına yönelik bir bilgiyse bulunmuyor. Microsoft, Home OS’in yeni cihazların ağa kolaylıkla katılımına izin verdiğini, merkezde çalışan ve geçit vazifesi gören bilgisayarın tamamen ev otomasyonuna ayrıldığını vurguluyor.

HomeOS’in günün birinde piyasaya çıkıp çıkmayacağı konusunda herhangi bir bilgi yok. Bununla birlikte Microsoft’un bu proje üzerinde 2010 yılından beri çalıştığını ve birkaç yıldır üzerinde tartıştığı bir şey olduğunu söylemek gerekiyor. Diyeceğimiz o ki, HomeOS Microsoft’un kolaylıkla göz ardı edebileceği bir proje değil.

İlgili – CNET

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER