Teknoloji

Microsoft eski Edge için sunduğu desteği bitirdi, mutlaka güncelleme yapın

microsoft edge

Microsoft Edge interet tarayıcısı için sunulan destek dün itibarıyla sona erdi. Ancak desteği sona eren tarayıcı, yeni olan Chromium tabanlı tarayıcı değil. Internet Explorer 11’in yerini almış olan orijinal Edge için sunulan destek bitti. Artık Microsoft bu internet tarayıcısını Legacy Edge, diğer bir deyişle Eski Edge olarak adlandırıyor.

Yazılım devi geçtiğimiz ağustos ayında bu emektar internet tarayıcısı için sunduğu desteği sonlandıracağını açıklamıştı. Beklenen gün de sonunda geldi. Bundan böyle Legacy Edge için güvenlik güncellemeleri çıkmayacak. Eğer hâlâ bu eski internet tarayıcısını kullanıyorsanız, ya Chromium tabanlı yeni Edge internet tarayıcısına geçmeli ya da başka alternatifleri değerlendirmelisiniz.

Windows 10 çıkmadan “Spartan” kod adını taşıyarak geliştirilen Legacy Edge sürümü, işletim sisteminin dağıtıma çıkmasıyla birlikte onun varsayılan internet tarayıcısı olmuştu. Edge adı, Microsoft’un Chromium tabanlı yeni internet tarayıcısında yaşamayı sürdürüyor. 2019 yılı boyunca beta sürecinde geliştirilen bu tarayıcı da Ocak 2020’de yayınlanmıştı. Sonuç olarak eski Edge, yeni Edge’in çıkışından sonra geçen bir yıl boyunca yaşamaya devam etti.

Öte yandan Microsoft, Legacy Edge sürümünün nisan ayında çıkacak Windows 10 güncellemesiyle birlikte otomatik olarak kaldırılacağını söyledi. Bunun yerine yeni Edge sistemlere yüklenecek.

Ailenizin ve etrafınızdakilerin teknoloji destekçisi konumundaysanız, onların bilgisayarlarında yeni Edge’in yüklü olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Eğer yeni internet tarayıcısı bilgisayarlarında yoksa, Microsoft’un web sitesinden indirebilirsiniz.

Eski Edge internet tarayıcısının ortadan kalkmasının hem acı hem de tatlı yanları bulunuyor. Birçok açıdan yeni Edge, daha iyi durumda bulunuyor. Bununla birlikte Microsoft’un, geçmişi Internet Explorer’ın ilk versiyonlarına kadar giden özel web sayfası işleme motorlarını da tamamen tarihe karıştırıyor. Ne var ki, bunların performansını dikkate aldığımızda, fazla özlenmeyeceğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak Eski Edge tamamen tarihe karıştı ve onun yerini yeni Edge tamamen alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER