Teknoloji

Microsoft Edge, kullanıcıların ziyaret ettiği URL’leri Bing API’ye gönderiyor

microsoft edge android

Microsoft’un Edge internet tarayıcısı, ziyaret ettiğiniz URL’leri Bing API’sine gönderiyor gibi görünüyor. The Verge sitesinin haberine göre, Reddit kullanıcıları, geçtiğimiz hafta Edge ile ilgili gizlilik sorunlarını fark ederek, Microsoft Edge’in en son sürümünün neredeyse her sayfaya gidildiğinde bingapis.com‘a tam URL ile istekte bulunduğunu keşfettiler.

Reddit kullanıcıları, Microsoft Edge’in ziyaret ettiğiniz URL’leri Bing API sitesine neden gönderdiğini ortaya çıkaramadılar. Ancak The Verge, konuyu EarTrumpet’in geliştiricilerinden biri olan yazılım mühendisi Rafael Rivera’ya sordu ve kaynağın, Edge’deki kötü uygulanan yeni bir özellik olduğunu keşfetti.

Rivera, The Verge ile yapılan bir sohbette, “Microsoft Edge’in varsayılan olarak etkinleştirilmiş bir içerik oluşturucu takip özelliği var.” dedi. “Amaç, YouTube, The Verge ve Reddit gibi belirli sayfalarda Bing’i bilgilendirmek gibi görünüyor. Ancak, doğru çalışmıyor ve ziyaret ettiğiniz neredeyse her alan adını Bing’e gönderiyor.”

Microsoft, geçtiğimiz aylarda daha geniş kapsamlı olarak sunulmadan önce geçen yıl Edge’deki bu yeni içerik oluşturucu takip özelliğini test etmeye başlamıştı. Bu özellik, YouTube ve web üzerinde en sevdiğiniz içerik oluşturucuları takip etmenize olanak tanıyor. Özelliği devre dışı bıraktığınızda, URL’ler artık bingapis.com’a gönderilmiyor.

microsoft edge

Microsoft Edge’in “içerik oluşturucuları takip etme” özelliği, özellikle bu işlevin varsayılan olarak etkinleştirildiği düşünüldüğünde büyük gizlilik sonuçları doğuruyor. Microsoft, bu sorunun çözümü için araştırma yapana ve muhtemelen bu sorunu giderene kadar, Microsoft Edge’deki “içerik oluşturucuları takip etme” özelliğini kapatmanızı şiddetle öneriyoruz.

Microsoft, bu konuda henüz URL’lerin neden bingapis.com hizmetine gönderildiğini veya Edge’in neredeyse tüm ziyaret ettiğiniz siteleri Bing’e göndermek için nasıl yapılandırıldığını açıklamadı.

Microsoft Edge’deki “içerik oluşturucuları takip etme” özelliğini kapatmak için, Ayarlar’a gidin, Gizlilik, Arama ve Hizmetler sekmesini seçin ve Hizmetler’e gidin. Microsoft Edge’de içerik oluşturucu önerilerini göster anahtarını kapatın ve sorun ortadan kalkacaktır.

Bu gizlilik sorunu, kullanıcıların güvendiği tarayıcıların, ziyaret ettikleri web siteleriyle ilgili hassas bilgileri nasıl ele aldığını ve paylaştığını sorgulamalarına yol açabilir. Microsoft’un sorunu çözene kadar, kullanıcılar Microsoft Edge’in bu özelliklerini gözden geçirerek ve gerektiğinde devre dışı bırakarak, gizliliklerini daha iyi koruyabilirler.

İLGİLİ HABERLER