Teknoloji

Microsoft Edge için yeni bir pil performansı deneyiyle Google’a cevap veriyor

Microsoft bu yılın başlarında Chrome ve Opera’ya karşı bir pil ömrü savaşı başlatmış, Google da buna en sonunda geçen hafta karşılık vermişti. Microsoft’un ilk testleri Chrome’un dizüstü bilgisayar pil ömrü için ne kadar kötü olduğunu gösteriyordu. Google, Chrome 53 sürümünde sunduğu CPU ve GPU güç tüketim iyileştirmeleriyle Microsoft’a cevap vermişti. Hatta Google, Microsoft gibi, içinde Surface Book bilgisayarların da bulunduğu bir video hazırlayarak pil ömrü gelişimini Chrome’un önceki versiyonlarıyla karşılaştırmıştı. Ne var ki Microsoft, Google’ın en internet tarayıcısı güncellemesinin daha iyi performans sunduğuna ikna olmamış gibi görünüyor.

Şirket yayınladığı yeni bir blog yazısında, Surface Book üzerinde çalışan Chrome ve Edge’in en güncel versiyonlarını karşılaştıran bir videoya da yer veriyor. Bir Netflix videosunun sürekli oynatıldığı internet üzerinden video akış testinde, Microsoft Edge’in 8 saat 47 dakika çalıştığını, ancak Chrome’da ise sürenin 6 saat 3 dakika olduğunu iddia ediyor. Yani Edge, Chrome’a göre yüzde 45, Firefox’a göre ise yüzde 69 daha uzun süre boyunca çalışma imkanı sağlıyor. Edge’e yaklaşan tek internet tarayıcısı, 8 saat 8 dakikalık pil ömrüyle Opera oluyor. Ancak Edge onu da yüzde 23’lük oran ile geride bırakıyor.

Netflix videosu oynatmak pil ömrünü test etmek için tek yöntem olamaz, başka birçok farklı servis bulunuyor. Microsoft’tan bir yetkili konuyla ilgili olarak, Chrome ekibinin geçtiğimiz günlerde benzer video yayınlayıp Chrome’un en son versiyonunu, geçen yılki bir versiyonla karşılaştırdığını ve böylelikle bazı gelişimleri gösterdiğini; ancak bu testte diğer tarayıcılara yer vermediğini söyledi. Formatın kendi testleriyle aynı olmasından dolayı, ikinci bir videoyla benzer bir karşılaştırma yaptıklarını, bu sefer onların yöntemini kullandıklarını, ancak Netflix yerine Vimeo’dan bir videoyu sürekli oynattıklarını da ekledi. Vimeo testi de Edge’in Chrome’dan bir saat daha uzun süre dayandığını gösteriyor. Ancak burada aradaki fark daha da kapanmış gibi görünüyor, Edge sadece yüzde 11’lik bir fark atabiliyor.

microsoft edgeAyrıca Microsoft, milyonlarca Windows 10 makinesinden elde ettiği internet tarayıcısı başına güç tüketimine dair gerçek hayattan bazı verileri de yayınladı. Microsoft’un en son istatistikleri Microsoft Edge’in güç tüketiminin Google Chrome’unkinin yarısı kadar olduğunu gösteriyor. Şirket bunun kendi laboratuvar testleriyle de tutarlı olduğunun altını çiziyor. Microsoft, Chrome’un zayıf pil performansını sürekli olarak işaret etse de, Google’ın internet tarayıcısı masaüstü sistemlerin en popüleri olmaya devam ediyor. StatCounter tarafından yayınlanan veriler, Microsoft’un Edge tarafındaki çabalarına rağmen Chrome’un masaüstündeki popülaritesinin arttığını gösteriyor. Anlaşılan o ki, Microsoft’un önünde Windows kullanıcılarını Chrome’dan Edge’e geçirmek için kat etmesi gereken uzun bir yol var.

İLGİLİ HABERLER