Teknoloji

Microsoft Edge otomatik görsel tanımlarıyla görme sıkıntısı çekenlere yardım edecek

microsoft edge

Microsoft’un verdiği bilgiye göre, internetteki görsellerin yarısından fazlasında alternatif metin bulunmuyor. Görsel etiketi olarak da bilinen alternatif metinler, görme konusunda problem yaşayanların ekran okuyuculardan da yardım alarak görselde gösterilenleri anlaması için büyük önem taşıyor. Microsoft Edge internet tarayıcısında görsellerdeki alternatif metin eksikliğini kapatmak adına harekete geçiyor.

Mevcut ekran okuyucular, alternatif metni bulunmayan görselleri “etiketsiz grafik” olarak tanımlayıp geçiyor. Edge’de yapılan güncellemeyle ekran okuyucu, alternatif metni bulunmayan görseller için de otomatik olarak etiket oluşturabilecek.

Microsoft’un blogunda konuyla ilgili olarak Travis Leithead’in imzasıyla yayınlanan blog yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Ekran okuyucu etiketsiz bir görsel bulduğunda o görsel makine öğrenmesi algoritması tarafından otomatik olarak kelimelerle tanımlanıyor ve bir etiket oluşturuluyor. Algoritmalar henüz mükemmel değil ve tanımların kalitesi de değişkenlik gösterebiliyor. Ancak ekran okuyucusu kullananlar için bir tanım duyabilmek bağlamdan tamamen habersiz olmaktan daha iyidir.”

microsoft edgeMicrosoft Edge kullanıcıları bu yeni özellikten ilk olarak Windows, Mac ve Linux uygulamalarında yararlanabilecek. iOS ve Android içinse söz konusu özellik henüz kullanıma açılmış değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER