Teknoloji

Microsoft Edge Mozilla Firefox’u solladı

microsoft edge chromium

Microsoft‘un Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısı ile oynadığı kumar, en azından kısa vadede, işe yaramış gibi görünüyor. Bleeping Computer sitesinde yer alan habere göre; Microsoft Edge, kullanım oranı itibarıyla dünyanın en popüler ikinci masaüstü internet tarayıcısı oldu.

NetMarketShare isimli şirketin yaptığı araştırma, Edge’in mart ayındaki kullanım oranının yüzde 7.6’ya ulaştığını gösteriyor. Aynı dönemde Mozilla Firefox‘un kullanım oranı ise yüzde 7.2’de kaldı. Listenin zirvesinde ise yüzde 68.5 ile Google Chrome bulunuyor. Henüz üç aylık bir mazisi bulunan yeni Microsoft Edge’in kısa vadede Google Chrome ile rekabet edebilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmek gerekiyor.

Microsoft Edge’in bu hızlı büyümesinin altında yatan sebepleri tahmin etmek ise pek zor değil. Windows’un varsayılan internet tarayıcısı olması, hiç kuşkusuz Edge’in geniş kitlelere ulaşmasındaki en büyük faktör. Buna ek olarak, Microsoft markasının gücü de Edge’e ciddi bir katkı sağlıyor.

Bu noktada Chromium tabanlı yeni Edge’in eski versiyonda insanların şikayet ettiği pek çok problemi ortadan kaldırdığını belirtmek gerekiyor. Yeni Edge ile birlikte uyumluluk, hız ve eklenti desteği gibi sorunlar büyük ölçüde çözülmüştü. Eski Edge, “diğer tarayıcıları indirmek için kullanılan internet tarayıcısı” gibi bir unvan kazanmıştı. Yeni Edge ise ana internet tarayıcısı olmaya yetecek bir performans sergiliyor.

Ortada Google için endişe edilecek bir durumun olmadığını belirtmek gerekiyor. Edge, kullanıcılarını Google’ınkiler yerine Microsoft servislerine yönelmeye teşvik etse de; bir taraftan da Chromium’un web üzerindeki hakimiyetini kuvvetlendiriyor. Bu durum, daha çok geliştiriciyi Google’ın motoruna daha uygun internet siteleri hazırlamaya teşvik edebilir.

İLGİLİ HABERLER