Teknoloji

Microsoft Edge içinde ücretsiz VPN hizmeti sunacak

microsoft edge

Microsoft, güvenliği ve gizliliği artırmak amacıyla Edge internet tarayıcısına ücretsiz bir yerleşik sanal özel ağ (VPN) hizmeti ekliyor. Bunun varlığı bir Microsoft destek sayfası sayesinde ortaya çıktı.

“Edge Secure Network” olarak adlandırılan bu özellik, Cloudflare destekli bir VPN hizmeti. Microsoft, şu anda bunu test ediyor ve bir güvenlik yükseltmesinin parçası olarak herkesin kullanımına sunacağını söylüyor. Edge Secure Network açıldığında, kullanıcıların web trafiğini şifreleyecektir. Böylece internet servis sağlayıcıları, gizli tutmayı tercih ettiğiniz internette gezinme bilgilerini ve detaylarını takip edemeyecekler.

Yeni özellik, kullanıcıların sanal bir IP adresi kullanarak web’de gezinmelerini mümkün kılarak konumlarını gizlemelerine de olanak tanıyacak. Bu, aynı zamanda kullanıcıların, örneğin Netflix veya Hulu yapımları gibi, kendi ülkelerinde yayında olmayan içeriğe erişebilecekleri anlamına da geliyor.

Ancak bu ücretsiz hizmet ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir husus var. O da veri kullanımının ayda 1 GB ile sınırlı olmasıdır. İlginçtir ki kullanıcıların, şirketin kullanımlarını takip edebilmesi için bir Microsoft hesabında oturum açmaları gerekiyor. Microsoft, Cloudflare’in hizmet ile ilgili olarak destek ve tanılama bilgilerini toplayacağını, bununla birlikte her 25 saatte bir bu verileri kalıcı olarak sileceğini ekliyor.

Bu özellik hâlâ geliştirme aşamasında bulunuyor. Henüz erken aşamada test için mevcut olmasa da Microsoft, kullanıcıların bir önizlemeyi nasıl deneyebileceklerini ayrıntılı olarak açıkladı. Kullanıcıların buraya tıklayarak Microsoft Edge Insider kanallarından birine kayıt olmaları gerekiyor. Daha sonra indirip deneme imkanı bulabilecekler. Daha sonra, Edge’i açıp Ayarlar’a ve daha fazlasına gidip Güvenli Ağ’ı tıklayarak önizleme sürümünü deneyebilirsiniz.

microsoft edge vpn

Bu noktada, kullanıcılardan bir Microsoft Hesabı’nda oturum açmaları veya bir Microsoft Hesabı oluşturmaları istenecektir. Bunu yaptıktan sonra, tarayıcı çerçevesinde Microsoft’un Edge Secure Network’ünün artık açık olduğunu gösteren sağlam bir kalkan simgesi görünecektir. Kullanıcı tarayıcıyı kapattıktan sonra VPN de kapanacaktır.

Edge de yakında, bir tür VPN hizmeti sunan birçok tarayıcıdan biri olacak. Opera’nın ücretsiz kullanım imkanı sunan bir VPN hizmeti var. Ancak Mozilla Firefox ya da Google Chrome yalnızca ücretli VPN hizmetleri sunuyor.

İLGİLİ HABERLER