Teknoloji

Microsoft Edge Chromium için ilk beta sürümü yayınlandı

microsoft edge chromium
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft Chromium Edge internet tarayıcısının beta versiyonunu indirmeye sundu. Microsoft Edge beta, tüm Windows ve macOS versiyonları tarafından destekleniyor.

Yazılım üreticisi işletmeleri ve normal kullanıcıları bu yeni internet tarayıcısına yakından bakış atmaya davet ediyor. Şimdiye kadar Edge’in ön izleme sürümleri 1 milyonu aşkın kez indirildi. Microsoft, 140 binden fazla bağımsız geri bildirim aldığını da not ediyor.

Microsoft’un Windows Deneyimlerinden sorumlu kıdemli genel müdür yardımcısı Joe Belfiore, “Beta, en kararlı önizleme kanalını temsil ediyor, çünkü özellikler Beta’ya yalnızca Canary kanalında ve ardından Dev kanalında kalite testi yapıldıktan sonra eklendi.” dedi. “Hata düzeltmeleri ve güvenlikle ilgili periyodik küçük güncellemelerin yanı sıra büyük sürüm güncellemelerinin her altı haftada bir yapılması beklenebilir.”

Beta sürecine ulaşmak Microsoft için önem taşıyor. Şirket şimdi internet tarayıcısının bu versiyonunu günlük kullanıma açmayı göz önünde bulunduruyor. Bunu da Edge’in yeni versiyonu için açtığı bir hata ödül programı destekliyor. Hassasiyetleri bulan güvenlik araştırmacılara 15 bin dolara kadar ödül vadediliyor.

Beta, Microsoft’un Chromium internet tarayıcısının sürüm safhasına biraz daha yaklaştığını da gösteriyor. Microsoft, geçtiğimiz nisan ayında Edge’in Canary ve Developer sürümlerini yayınlamıştı. Şirket arada geçen dört ayı Google ile birlikte çalışarak Chromium Windows projesine 1000’den fazla katkı yaparak geçirdi. Bu çalışma Microsoft’un Chromium internet tarayıcısı sunmaya uyum göstermesi için gerekli işleri de içeriyor. Günlük Canary sürümleri ve haftalık Developer sürümlerinin ardından şimdi de her altı haftada bir yayınlanacak beta sürümlerinin dönemi başlıyor.

Microsoft Edge Chromium kararlı sürümünün hâlâ yolu var

Microsoft’un kafasında kesin bir yayın tarihi yok. Ancak Edge’in 2020’nin öncesinde kararlı sürüm dağıtım kanalına girmesi ve dağıtıma hazır hâle gelmesi beklenmiyor. Microsoft’un geçen Build konferansında duyurduğu özellikleri eklemesi için hâlâ çalışması gerekiyor. Ayrıca yapılacak işler arasında uzantıları, sekmeleri ve bunun gibi unsurları kapsayacak deneyimin iyileştirilmesi de bulunuyor. Web kullanıcılarının web üzerindeki metin, görsel ve bilgileri bir nota daha kolay biçimde dökmesine izin veren Koleksiyonlar özelliği de en son Canary sürümünde, bir bayrak altında eklendi.

Microsoft’un önünde gelecek yıl için, Windows 10 kullanıcılarını yeni Edge internet tarayıcısına taşımak ve internet tarayıcısında yerleşik olarak gelen mevcut internet tarayıcısını değiştirmek gibi bir görev de var. Microsoft’un bu işi nasıl becerebileceği veya ne zaman yapacağı bilinmiyor. Ancak Edge’in kararlı versiyonunun sızan bir kopyasının, yüklendiği zaman dahili Edge internet tarayıcısını kaldırdığı söyleniyor.

Microsoft yeni Chromium internet tarayıcısını çıkarmaya hazır olana kadar, Chromium Edge internet tarayıcısının beta versiyonu, kararlı kanal sürümüne en yakın nokta olma özelliğini taşıyor. En son beta ön izleme sürümünü Microsoft’un Edge Insiders sitesi üzerinden indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER