Teknoloji

Microsoft dosya sistem patentlerini BlackBerry üreticisi RIM’e lisansladı

Microsoft, BlackBerry üreticisi Research In Motion’ın exFAT (Extended File Allocation Table – Genişletilmiş Dosya Dağıtım Tablosu) dosya sisteminin belirli BlackBerry cihazlarında kullanımı için bir patent lisans anlaşması imzaladığını duyurdu. Microsoft’un tescilli bir dosya sistemi olan exFAT yazılım şirketi tarafından tasarlanmış ve geliştirilmişti. Bu sistem flaş depolama sürücülerinde dosya büyüklüklerini ve transfer hızlarını artırma imkanı sunuyor. Belli şirketler bu dosya sistemini akıllı telefon, PC, fotoğraf makinesi ve kamera gibi cihazlarına çoktan entegre etti veya etmeyi sürdürüyor.

RIM de imzaladığı patent lisans anlaşmasıyla Microsoft’un exFAT sistemini lisanslayan şirketler arasına katıldı. Microsoft’tan David Kaefer RIM anlaşmasının exFAT gibi modern dosya sistemlerinin mobil endüstride müşterilerin özel ihtiyaçlarını doğrudan karşılama açısından öneminin altını çizdiğini kaydetti. Microsoft’un FAT olarak bilinen önceki tescilli dosya sistemi şu anda Microsoft ile Motorola ile Almanya’da sürmekte olan bir davanın merkezinde yer alıyor. Redmond şirketinin FAT patentini ihlâl eden çeşitli Motorola Android cihazlarının satışının yasaklanmasına yönelik talebi bu yılın başında mahkemece kabul görmüştü.

Microsoft’un exFAT ile ilgili olarak RIM ile imzaladığı anlaşmanın tanıtımını bu kadar büyük şekilde yapması Google ve Motorola gibi exFAT patentini ihlâl eden şirketlere gönderilen bir mesaj olabilir. Microsoft’tan Brad Smith ve Frank Shaw bu yılın başlarında, Microsoft’un lisans anlaşmalarının davalar yerine izlenmesi gereken doğru yol olduğuna inandığını dile getirmişlerdi. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu gibi lisans anlaşmaları Android’in maliyetini artırıyor, bununla birlikte Android’in kullanımı nedeniyle üreticilerin Microsoft ile karşı karşıya kalabilecekleri yasal durumların önüne geçiyor.

İlgili >> Microsoft

İLGİLİ HABERLER