Teknoloji

Microsoft Cortana’yı Alexa veya Google Asistan’a rakip olarak görmüyor

microsoft cortana windows 10

Microsoft Cortana, dijital asistan pazarında Amazon Alexa ve Google Asistan‘ın gerisinde kalmış durumda. Mevcut tablo, yazılım devini farklı bir yaklaşım çerçevesinde hareket etmeyi yönlendirmiş gibi görünüyor. Hafta içinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Microsoft CEO’su Satya Nadella, Cortana’yı artık Amazon Alexa veya Google Asistan karşısında bir rakip olarak değerlendirmediklerini belirtti.

Cortana’nın her Office 365 abonesinin yararlanması gereken bir yetenek olarak gördüklerini söyleyen Nadella, dijital asistanın Google Asistan ve Alexa ile de eş zamanlı olarak kullanılmasını istediklerini ifade etti. Microsoft CEO’su, Cortana’yı iOS ve Android’de kullanıcılarla buluşan uygulamalarıyla aynı çizgide konumlandırdıklarını sözlerine ekledi.

Microsoft daha önce Amazon ile birlikte Alexa ve Cortana arasında entegrasyon sağlamak için çalışmaya başlamıştı. İki şirket arasındaki işbirliği duyurulurken, Satya Nadella dijital asistanları internet tarayıcılarına benzetmiş ve ortak şekilde çalışarak aynı bilgilere erişebilmeleri gerektiğini belirtmişti. Microsoft’un son hamlesi, Nadella’nın Cortana’yı farklı platformlarda da çalışacak bir uygulama veya servis olarak gördüğünü doğruluyor. Yine de, yazılım devinin Cortana ve Google Asistan entegrasyonu konusunda Google’ı ikna etmesi gerektiği gerçeği değişmiyor.

Nadella, dijital asistanın entegre edildiği özel bir cihazı geliştirmenin çok kolay olmadığına dikkat çekti. Cortana’nın Alexa ile birlikte kullanılabilecek “değerli bir yetenek” olduğunu söyleyen Microsoft CEO’su, akıllı bir hoparlör geliştirmekle uğraşmak yerine Cortana’nın diğer özelliklerini iyileştirmeyi seçtiklerini ifade etti. Yine de, Microsoft’un Cortana’yı Surface serisinde konumlandırılacak bir kulaklığa yerleştirme ihtimali yüksek görünüyor.

Microsoft Cortana ekibini geçtiğimiz yılın sonlarında Yapay Zekâ biriminin çatısı altından Deneyimler ve Cihazlar birimine taşımıştı. Bu da Nadella’nın Cortana’ya bakışının bir göstergesi olarak değerlendirilmişti. Bu hamleden kısa bir süre sonra da uzun süre boyunca Cortana’nın dümeninde kalan Javier Soltero’nun şirketten ayrılacağı açıklanmıştı. Söz konusu değişimin Microsoft ve Cortana’ya neler getireceği zamanla görülecek.

İLGİLİ HABERLER