Teknoloji

Microsoft Çin için özel bir Windows 10 sürümü hazırladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft cinMicrosoft Çin hükümeti ile geçmişte zaman zaman karşı karşıya gelmişti. Taraflar arasındaki dalgalı ilişki, Windows 10’un Çin’de resmi kurumlarda kullanılacak bir versiyonunun hazırlandığı haberini olağandan daha ilginç kılıyor. Söz konusu versiyonun Microsoft ve Çin tarafından ortaklaşa geliştirilmiş olması da ilginçlik dozunu biraz daha artırıyor.

“Windows 10 China Government Edition” adını taşıyan sistemin Windows 10 Enterprise sürümü üzerine inşa edildiği belirtildi. Özel sürümde, OneDrive gibi Çin hükümetinin ihtiyaç duymadığı servisler bulunmuyor. Microsoft başkan yardımcısı Terry Myerson; Çin’e özel sürümde devlete kendi şifreleme algoritmalarını kullanma imkanı sağlamaya, ölçüm ve güncelleme yönetiminin devlet tarafından yapılmasını kolaylaştırmaya odaklandıklarını belirtti.

Myerson, bütün bu sürecin kulağa geldiği kadar kolay olmadığına dikkat çekmeyi de ihmal etmedi. Microsoft yöneticisi, güvenlik değerlendirmeleri için iki yılı aşkın bir süre boyunca Çin hükümetiyle yakın bir mesai yürüttüklerini dile getirdi. Yoğun emeklerin sonucunda oluşturulan özel Windows 10 sürümü ilk olarak Çin Gümrük Dairesi’nde, Şangay şehrinde ve Westone Information Technology isimli şirkette kullanılacak. Lenovo, bu özel sürümü Çin’de devlete satacağı ürünlerde ön yüklü olarak sunacak.

Microsoft Çin ilişkileri 2014’te gerilmişti

Çin bundan üç yıl önce ciddi güvenlik kaygıları nedeniyle devlet kurumlarındaki bilgisayarlara Windows 10 yüklenmesini yasaklamıştı. Çin hükümeti o günden bu yana devlet kurumlarındaki bilgisayarlara özel bir Linux sürümünün yüklenmesini teşvik ediyordu.

İLGİLİ HABERLER