Teknoloji

Microsoft Chromium Edge tarayıcısından bu Google servislerini çıkardı

microsoft edge chromium

Microsoft Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısının ön izleme sürümlerini yayınladı. Eğer bu sürümlerden bir tanesini indirip test etme imkanı bulduysanız, oldukça kararlı çalıştığını ve şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdiğini fark edeceksiniz. Hatta Windows 10’da, her ne kadar aynı Chromium projesi üzerinde inşa edilmiş olsa da, Google’ın kendi Chrome internet tarayıcısından daha iyi performans gösterdiğini söyleyenler bile var.

Yeni Microsoft Edge henüz ilk günlerinde olsa da, Microsoft Chromium tabanlı internet tarayıcısının performansını optimize etmek amacıyla hangi Google servislerini değiştirdiğini ya da kaldırdığını açıkladı.

Microsoft, Chromium’un bir parçası olarak gelen 50’den fazla Google servisini kaldırdı veya değiştirdi. Bunların arasında reklam engelleme, Google Now, Google Bulut Mesajlaşma ve Chrome OS ile ilgili servisler de bulunuyor.

Microsoft’un Edge mühendislik ekibi, bugün düzenlenecek BlinkOn 10 etkinliğine Chromium üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında daha fazla bilgi verecek. Bu sayede Google’ın kendi Chromium versiyonundan farklı olarak hangi servislerin kaldırıldığı veya değiştirildiği konusunda detaylı bilgi elde etme fırsatı bulacağız.

Ayrıca Microsoft, Chromium için ARM desteği, PDF genişletmeleri, pil ömrü iyileştirmeler, pürüzsüz kaydırma, düzenleme, taslak, geliştirici araçları ve web kimlik doğrulaması gibi alanlarda da çalışıyor. Geliştiriciler Edge’in günlük Canary veya haftalık Developer versiyonlarını kullanarak bu değişiklikleri test edebilirler. Microsoft’un çok yakında daha kararlı olacak (ve her altı haftada bir güncellenecek) beta versiyonlarını yayınlaması bekleniyor.

Öte yandan Microsoft, Chromium tabanlı Edge’in nispeten düzgün bir süreç üzerinde ilerlediğine dikkat çekiyor. Şimdiye kadar kendi Edge versiyonunu üretmek için Chromium’da yüzlerce değişiklik yaptığını, 300’den fazla da birleştirme gerçekleştirdiğini söylüyor. Görünen o ki, şu anda Chromium tabanlı Edge’in henüz başlangıç aşamasındayız. Microsoft Windows 8, Windows 7 ve macOS’te çalışacak versiyonları da çıkaracak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER