Teknoloji

Microsoft’un deneyleri Chrome’un nasıl pil düşmanı olduğunu gösteriyor

chrome pil testi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

chrome pil testiGoogle Chrome çok kullanışlı bir internet tarayıcısı olsa da, söz konusu dizüstü bilgisayarın pil ömrü olduğunda aynı biçimde olumlu yorumlarda bulunmak çok kolay olmuyor. Google daha önce Chrome’un pil ömrünü iyileştirme sözünü vermişti, ancak getirilen hızlı çözümlerin pek çoğu çok büyük farklılık yaratmadı.

Microsoft ise gerçekleştirdiği bir dizi pil testi deneyleriyle Chrome’un gerçekten pili sömürdüğünü kanıtlarıyla ortaya koyuyor. Şirket internet tarayıcılarının pil tüketimini ölçmek için iki farklı test ortamı oluşturdu. Bunlardan ilkinde kontrollü bir laboratuvar ortamında popüler sitelerde tipik tarayıcı davranışları ölçülüyor. İkinci deneyde ise internet üzerinden HD video izlemenin ne kadar sürdüğünün kaydı tutuluyor. Hiç de şaşırtıcı olmayacak şekilde, Chrome video izleme testinde sadece dört saat 19 dakikalık bir performans sergiliyor. Halbuki Microsoft’un Edge internet tarayıcısı yedi saat 22 dakikalık süreye ulaşıyor.

Microsoft’un laboratuvar ortamında gerçekleştirdiği kontrollü deneyler Chrome, Opera ve Firefox’un hepsinin; site açılışlarının, makalelerde aşağı doğru kaydırmaların, video izlemelerin ve yeni sekme açılışlarının otomatikleştirildiği bir döngüde Microsoft’un Edge’inden daha fazla güç tükettiğini de ortaya çıkardı. Microsoft, iddiasını kanıtlamak adına Microsoft Edge ve Firefox’un Google’ın Chrome internet tarayıcısından daha verimli olduğuna yönelik, milyonlarca Windows 10 makinesinden elde edilen bir araya getirilmiş telemetre verilerini de yayınladı.

Microsoft Edge’e yeni özellikler gelecek

Bu hamleleriyle Microsoft’un kullanıcıları Edge’e çekmeye çalıştığı açık şekilde görülüyor. Ancak şirketin yeni internet tarayıcısı Chrome ve Firefox’ta bulunan bazı işlevleri barındırmıyor. Örneğin tarayıcı eklentileri henüz Edge’de yok, bunlar yazın gelecek Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi ile gelecek. Ayrıca Microsoft Yıldönümü Güncellemesi ile Edge’e daha fazla güç tasarrufu yapmayı sağlayan yenilikler de getirecek. Daha az CPU döngüsü, daha az bellek tüketimi, arka plan aktivitelerinin ve Flash reklamların kontrolü gelecek yenilikler arasında yer alıyor.

chrome pil testi

İLGİLİ HABERLER