Teknoloji

Microsoft’tan şaşırtıcı ChatGPT engeli

microsoft chatgpt

Microsoft ChatGPT‘nin çalışanları tarafından kullanılmasına “güvenlik ve veri endişeleri” nedeniyle geçici olarak engel getirdi. Karar sadece şirket çalışanlarının erişimine yönelik bir internet sitesi aracılığıyla duyurulurken, kurumsal cihazların bile yapay zekâlı sohbet botuna erişiminin engellendiği öğrenildi.

Pek çok teknoloji şirketi, ChatGPT’nin şirket içinde kullanımını yasaklamış veya en azından kullanımdan caydıracak önlemler önlemler almıştı. Ancak OpenAI’ın en büyük ve en önemli yatırımcısı olan Microsoft’un böyle bir uygulamaya gitmesi dikkat çekmişti.

Microsoft ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’a daha önce 3 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirket, geçtiğimiz ocak ayında da OpenAI’a birkaç yıl içinde 10 milyar dolar daha kaynak ayırma sözü vermişti. Yazılım devi, aralarında Bing’in sohbet robotunun da bulunduğu yapay zekâ destekli araçlar için de OpenAI’ın geniş dil modelinden yararlanıyor.

Microsoft tarafından çalışanlara yapılan açıklamada şu ifadelerin bulunması dikkat çekiyor: “Şirketimizin OpenAI’ye yatırım yaptığı ve ChatGPT’nin uygunsuz kullanımı önlemek için yerleşik güvenlik önlemlerine sahip olduğu doğru. Ancak bu durum ChatGPT’nin üçüncü taraf bir harici servis olduğu gerçeğini değiştirmiyor.”

Çalışanlarına “dikkatli davranmaları” konusunda uyarıda bulunan Microsoft, bu uyarının Midjourney olmak üzere diğer harici yapay zekâ servisleri için geçerli bir durum olduğunu belirtmeyi de ihmal etmedi.

Microsoft ChatGPT yasağını vakit kaybetmeden kaldırdı

Microsoft ChatGPT yasağını oldukça hızlı şekilde kaldırdı. CNBC’de yasak haberinin yayınlanmasından kısa bir süre sonra yazılım devinin çalışanları yeniden yapay zekâlı sohbet botuna erişmeye başladı. Microsoft tarafından CNBC’ye gönderilen açıklamada, yasağın bir hata olduğu ve Microsoft’un hatayı fark eder etmez yasağı kaldırdığı belirtildi. Çalışanlara gönderilen notta açık açık ChatGPT’den bahsedilmişken, basın açıklamasında her şeyi bir “hata” olarak nitelemenin de ilginç olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER