Manşetler

Microsoft çeyrek sonuçlarını açıkladı, 16.01 milyar dolar gelir elde etti

Microsoft gelecek hafta Windows 8’in lansmanıyla meşgul olacak. Onun hemen ardından da Windows Phone 8’in lansmanının yapılması bekleniyor. Şirket bu yoğun iş takviminin öncesinde 2013 mali yılının ilk çeyreğine dair tablosunu açıkladı. Wall Street’in hisse başına kazanç tahmini 60 sentten 57 sente düşürülmüştü. Ayrıca şirkete dair gelir tahminleri de 16.45 milyar dolar seviyesindeydi.

Gelen rakamlara göre Microsoft beklentilerin az da olsa aşağısında kaldı. 16.01 milyar dolarlık gelir edle eden şirket bundan hisse başına 55 sentlik bir kazanç elde etti. Net kâr yüzde 22 oranında düşerek 5.31 milyar dolar olarak gerçekleşti. Windows ve Windows Live departmanının gelirleri bir yıl öncesinde göre yüzde 33 düşerek 3.24 milyar dolar olarak gerçekleşti. PC’lere olan talebin azalmasının bu düşüşte etkisi bulunuyor. Son olarak Gartner’ın araştırma sonuçlarının da gösterdiği gibi dünya çapında PC sevkiyatları üçüncü çeyrekte yüzde 8 oranında düştü; müşterilerin Windows 8’in 26 Ekimde çıkacak yeni versiyonunu bekliyor oluşunun da bu düşüşte etkili olduğu söyleniyor. Şirketin istikrarlı iş kollarından biri olan ve çatısı altında Office yazılımını da barındıran ticaret departmanı yüzde 1’lik bir büyümeyle ilk çeyreği 5.50 milyar dolar gelirle kapattı.

 Xbox 360’ı da çatısı altında barındıran Eğlence ve Cihazlar Departmanının gelirleri de yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi ve 1.95 milyar dolar olarak kaydedildi. Microsoft’un Surface tabletinin gelişiyle birlikte bu rakamın ne kadar yukarı çıkabileceğini ikinci çeyrekte görme fırsatı bulacağız. Wall Street Journal’ın tahminlerine göre Redmond şirketi 3 ila 5 milyon arası Windows RT cihazını satmak için hazırlıyor. Bu tabletin başarısı veya başarısızlığının finansal tablolara doğrudan etkisi olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada Windows 8 PC’lerin önündeki yol haritası da oldukça sağlıklı gibi görünüyor. Microsoft’un söylediğine göre yeni işletim sistemi için 1000’in üzerinde sistem için lisans alındı. Bu yeni işletim sistemi tablet, dönüştürülebilir bilgisayarlar, ultrabook’lar, monitör ve masaüstü bilgisayarlar tarafından kullanılacak.

İlgili >> Microsoft

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER