Teknoloji

Microsoft cepte taşınan, katlanabilir tablet rüyasını yakında gerçeğe dönüştürebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoftMicrosoft’un tüm Surface yol haritasını etkileyecek ve PC ile mobil arasındaki çizgiyi biraz daha inceltecek çift ekranlı bir cihaz geliştirmeyi istediğine dair haberler kısa süre önce gündeme gelmişti. Andromeda kod adıyla anılan cihazın geliştirme çalışmalarının en az iki yıl önce başladığı ve nihai hedefin cepte taşınan bir Surface çıkarmak olduğu belirtilirken, Microsoft’un Surface şefi Panos Panay’ın geçtiğimiz hafta yaptığı paylaşım da söz konusu cihazın LG Display ile birlikte geliştirildiğine dair bir ipucu olarak değerlendirilmişti. Ancak geçmişe doğru bakıldığında şirketin tablete benzeyen, katlanabilir bir cihazın hayalini neredeyse 10 yıldır kurduğu görülüyor.

Yazılım devinin bu yöndeki isteğini gözler önüne seren ilk cihaz, Courier konsepti olmuştu. Gizli kuluçka projesinin nihai amacının çift ekranlı bir dijital defter olduğu ve geliştirme sürecinin Apple’ın iPad’iyle yakın bir dönemde başladığı belirtilmişti. Geçtiğimiz ay Build konferansında konuşan Office 365’in tasarım şefi Jon Friedman, Courier ile analog ve dijital dünyayı birleştirmeyi istediklerini dile getirmişti. Courier’e ait konsept videoları ve fotoğrafları da internete sızmış, konseptlerde çift ekranlı ve hem kalem hem de dokunma desteği bulunan bir ürün işaret edilmişti.

Courier’in şirketin en yeni Andromeda deneyi için bir ilham kaynağı olduğunu görmek çok zor değil. Yazılım devi, “gelecekte üretkenlik” temalı videolarında bu tarz bir cihazın ipucunu vermişti. Şirketin üç yıl önce hazırladığı son videoda çift ekranlı, katlanarak telefondan tablete dönüşen farklı cihazlar gösterilmişti.

Şirketin eski konsept videolarında Surface ailesinin yeni üyeleri konusunda oldukça doğru ipuçları verilmişti. Üç yıl önce yayınlanan son konsept videosunda Surface Hub 2, Surface Dial ve Surface Studio gibi cihazların işaretlerine de rastlanıyor. Bükülen ekranlar ve katlanan telefonların yaygınlaşması için hâlâ zamana ihtiyaç olsa da, şirketin bu tarz bir cihazın hayalini uzun süredir kurduğunu anlamak çok zor olmuyor.

Söz konusu fikir başka şirketlerin de ilgisini çekmişe benziyor. Güney Koreli elektronik devi Samsung da bu şirketler arasında yer alıyor. Gelecekteki telefon hayalini gösteren bir videoyu CES 2013’te paylaşan Samsung, o günden bu yana kavisli ve katlanabilir ekranlara yatırım yapıyor. Son zamanlarda şirketin katlanabilir ekranları yeni bir gelir kaynağı olarak göstermesi, katlanabilir ekranlı bir Samsung cihazının yakında tanıtılabileceğini düşündürüyor. LG Display de gazete gibi katlanan televizyon ekranları üzerinde çalışıyor. Ancak bu ekran teknolojisinin kısa süre içinde potansiyel kulanıcılarla buluşması pek muhtemel görünmüyor.

Microsoft için çift ekranlı cihaz rüyalarının gerçekleştirilmesi konusunda yazılım alanında yapılacak çalışmalar büyük önem taşıyor. Değişen ekran boyutları ve formatları için uygulama hazırlamak, başarıya ulaşmak isteyen her donanım üreticisinin önündeki en önemli engel gibi görünüyor. Ancak bu başarıya ulaşıldığında akıllı telefon ve tablet pazarında yeni bir dönemin başlayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER