Teknoloji

Microsoft’un yeni CEO’sunun Stephen Elop olmasının artıları ve eksileri

Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın alacağını açıklamasıyla birlikte şirketin yeni CEO’sunun kim olacağına dair tahminler de farklı bir seyir izlemeye başladı. Daha önce dış kaynaklı adaylar arasında gösterilen Nokia CEO’su Stephen Elop’un yeni dönemde  Microsoft’un Cihazlar biriminin başına geleceğinin açıklanmasıyla beraber şirketin CEO’luk yarışında da şansını artırdığı iddia edilirken, Microsoft içi kaynaklar şu an için bu durumu yalanlamaya devam ediyor.

nokia-stephen-elop-ceo

Ancak dışarıya yansıyan görüntü Elop’un elinin emeklilik kararı alan Steve Ballmer’ın koltuğunu devralma konusunda oldukça güçlü olduğunu gösteriyor. Elop’un yeni Microsoft CEO’su olma ihtimalinin oldukça yüksek sesle konuşulduğu şu günlerde Bloomberg Businessweek tarafından hazırlanan bir profil yazısı Elop’un bu yolculuktaki artı ve eksilerini ortaya koyuyor.

Artıları

  • Elop’un belirleyici karakteri: Elop’un Nokia’yı Symbian’dan uzaklaştırıp Windows Phone’u tercih etmesi oldukça ses getiren ve tartışılan bir karar olmuştu. Eski Nokia CEO’su oldukça fazla cesaret gerektiren bu kararına gelen tüm tepkilere karşı göğüs germeyi de bilmişti. Geleceği olmayan projelerle bağları koparacak bir iradeye sahip olmak Microsoft’un ihtiyaçları arasında sıralanırken, şirketin müzik oynatıcısı Zune’a yönelik uzun süren ısrarı bu ihtiyacın en önemli kanıtlarından biri olarak gösteriliyor.
  • Microsoft’ta başarılı olmuş bir isim: Microsoft’un yönetimi oldukça karmaşık olan büyük bir şirket olduğuna dikkat çeken Bloomberg Businessweek, Elop’un daha önce şirket bünyesinde görev yapması nedeniyle şirketi dışarıdan gelebilecek başka bir CEO’ya kıyasla daha kolay yönetebileceğini öne sürüyor. Elop’un Microsoft’ta görev yaptığı dönemde şirketi mevcut programlarının bulut tabanlı versiyonlarını yapmaya ikna ettiğinin altı çizilirken, bu yaklaşım sayesinde şirketin yazılım pazarındaki hakimiyetini koruyabildiği ifade edildi.

Eksileri

  • Genel olarak sönük geçen Nokia günleri: Elop 2010 yılında göreve geldiği zaman Nokia’nın kötü günler geçirdiği biliniyor. Ancak o günden bugüne gelene kadar Elop’un şirketi Microsoft’a satışa uygun hale getirmek dışında neler yaptığı da ciddi anlamda sorgulanıyor. Zor durumlarda olan şirketler için şirketi cazip hale getirecek bir CEO aranılan bir şey olsa da, Microsoft’un bu özelliğe pek ihtiyaç duymayacağı bir gerçek.
  • Kısa CEO’luk tecrübesi: Nokia CEO’luğu dışında Elop’un bu görevdeki tek tecrübesi üç aylık bir süre boyunca Macromedia isimli bir şirketi yönetmesi. Macromedia’nın Elop’a göreve başlamasından kısa bir süre sonra satın alınması da Elop’un bu pozisyonun gerektirdiği uzun vadeli vizyona sahip olup olmadığına ilişkin soru işaretleri oluşturuyor.

İlgili >> Bloomberg Businessweek

İLGİLİ HABERLER