Teknoloji

Microsoft’un çalışması teknolojinin dikkat süresini kısalttığını ortaya koyuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

dikkat-suresi-kısaligi-180515

Teknolojinin günlük hayatta arttığı yer arttıkça dikkat süresinin azaldığını düşünenlerden misiniz? Microsoft tarafından yayınlanan bir araştırma, bu yargıyı destekleyecek çeşitli kanıtlar sunuyor. Hem anketlerle hem de EEG taramalarıyla gerçekleştirilen araştırmada ortalama dikkat süresinin 21. yüzyılın başından bu yana düzenli olarak kısaldığı görülüyor. 2000’de insanlar 12 saniye boyunca bir görev üstüne odaklanabilirken, 2013’te bu sürenin 8 saniyeye indiği görülüyor.

Söz konusu sürenin Japon balığının dikkat süresinin 1 saniye altında olduğunu belirtmek gerekiyor. Akıllı telefonların sayısının artması ve içeriğin çoğalmasının dikkat süresinin kısalmasında etkili olduğu düşünülüyor. Pek çok gencin telefonlarını düzenli olarak kontrol ettiğini ve bu nedenle sürekli bölündüklerini unutmamak gerekiyor.

Teknoloji dikkat sürelerini kısaltsa da, insanların çoklu görev yeteneklerini ve kısa süreli konsantrasyonlarını geliştirdiği belirtiliyor. İnsanlar artık hafızalarını ve dikkatlerini nereye kanalize edecekleri konusunda daha yetenekli hâle gelseler de, bu gelişimlerin sosyal ağ bağımlılığı gibi tehlikeleri de beraberinde getirdiğini unutmamak gerekiyor.

[Görsel-Shutterstock]

İLGİLİ HABERLER