Manşetler

Microsoft bulut gelirleriyle istikrarlı büyümesini sürdürüyor

microsoft copilot ai

Microsoft, 2022 mali çeyreğinin üçüncü çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Şirket bir kez daha çift haneli büyümeyi başardı. Yazılım devinin geliri 49.4 milyar dolar, net geliri ise 16.7 milyar dolara çıktı. Gelir bir önceki yıla göre yüzde 18, kâr ise yüzde 8 oranında arttı. Microsoft bu tablonun oluşmasında en önemli faktör olarak yine bulut gelirlerini öne çıkarıyor. Sunucu ve bulut gelirlerinin yüzde 29 oranında arttığı belirtilirken, Microsoft Cloud şirkete 32.4 milyar dolar kazandırdı. Burada da yüzde 32 oranında bir artış söz konusu.

Microsoft için bu çeyrekte işlerin pek de iyi gitmeyebileceği konuşuluyordu. Bu düşünceyi destekleyen çok sayıda işaret de mevcuttu. Pandemi döneminde zirveyi gören PC pazarında küçülme başlasa da, Microsoft’un finans raporu bu küçülmenin Windows PC’lerden ziyade Chromebook’ları vurduğunu doğruluyor.

Microsoft tarafından verilen bilgiye göre, Windows ve Xbox’ı kapsayan “daha kişisel programlama” biriminin gelirleri yüzde 11 oranında arttı ve 14.5 milyar dolara çıktı. Windows cihaz üreticilerinden elde edilen gelir de yüzde 11 oranında yükseldi. Şirketin CEO’su Satya Nadella, Windows 11’in kurumlar tarafından benimsenme hızının diğer sürümlere kıyasla çok daha hızlı olduğuna dikkat çekti.

Xbox donanım gelirleri yüzde 14, içerik ve servis gelirleri yüzde 4 oranında yükseldi. Bu büyümede Xbox Game Pass aboneliklerinin ve orijinal oyunların satışlarındaki artışın etkili olduğu belirtildi. Şirketin oyunlardan elde ettiği gelir de yüzde 6’lık artışla 3.74 milyar dolara çıktı. Nadella, 10 milyon kişinin Microsoft’un bulut hizmeti üzerinden oyun oynama deneyimi yaşadığını belirtti.

Bu yılın başlarında Activision Blizzard’ı satın alan şirket, sürecin önümüzdeki yıl tamamlanmasını beklediğini bir kez daha hatırlattı. Activision Blizzard’dan önce Microsoft’un en büyük satın alma operasyonu olan LinkedIn’in gelirleri de yüzde 34 oranında yükseldi. Surface cihaz birimindeki gelir artışı ise yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Fiziksel olarak ofise dönüşün başladığı şu günlerde Microsoft Office ve bulut gelirlerindeki artışı sürdürmeyi de başardı. “Üretkenlik ve İş Süreçleri” biriminde yüzde 17’lik bir gelir artışı kaydedildi. Office’in kurumsal gelirleri yüzde 12, bireysel gelirleri ise yüzde 11 oranında arttı. “Akıllı Bulut” geliri, bir önceki yıla göre yüzde 26’lık yükselişle 19.1 milyar dolara çıktı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER