Teknoloji

Microsoft’un finansal sonuçları geleceğin bulutta olduğunu gösteriyor

microsoft yapay zekâ

microsoft bulutMicrosoft’un telefon biriminde işler pek iyi gitmese de, şirketin bulut tekliflerinin popülaritesi her geçen gün artıyor. 2016 mali yılının dördüncü çeyreğine ait sonuçları açıklayan yazılım devi, bulut servislerinden 6.7 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 7 oranında bir artışa tekabül ediyor. Amazon Web Servisleri ile doğrudan rekabet içinde olan Azure Cloud plarformu geçtiğimiz yıl içinde önemli bir büyüme kaydetti. Platformun geliri bir yol öncesine kıyasla yüzde 102 oranında arttı.

Microsoft bulut platformundaki başarısıyla yükseliyor

Microsoft bulut platformuyla etkileyici bir performans sergilese de, mobil birimi için aynı başarıdan söz etmek pek mümkün değil. Birimin gelirleri bir yıl öncesine kıyasla yüzde 71 oranında azaldı. Bu da Microsoft’un “More Personal Computing” biriminin kazancının yüzde 4 oranında düşmesine yol açtı. Surface gelirindeki yüzde 9 artış ve Xbox Live aylık aktif kullanıcı sayısının yüzde 33 oranında artarak 49 milyona çıkması, grubun Microsoft adına önemli bir alan olmayı sürdürdüğünü gösteriyor.

Microsoft’un 2016 mali yılının dördüncü çeyreğindeki toplam geliri 20.6 milyar dolar, kârı ise 3.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 22.1 milyar dolar olarak açıklanan 2015’in dördüncü çeyrek kârının altında kalıyor.

Finans raporu Microsoft için ayrı bir anlam taşıyor. Şirket, 26 milyar dolar karşılığında LinkedIn’i satın almasının ardından ilk kez finansal sonuç açıklamış oldu. Microsoft’un söz konusu hamlesi, sinerji yaratma açısından mantıklı bulunsa da, üretkenlik konusundaki gerekliliği sorgulanmıştı.

İLGİLİ HABERLER