Teknoloji

Microsoft insan hakları ihlâlleriyle mücadele için Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışacak

microsoft birlesmis milletlerMicrosoft Birleşmiş Milletler ile birlikte bugüne kadar emsaline pek rastlanmamış bir işbirliğinin altına imza atıyor. İşbirliğiyle taraflar insan hakları ihlâllerinin ortaya çıkarılmasında ve başka projelerde ortak çalışma yürütecek. Microsoft bu çerçevede Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne 5 milyon dolar bağışlayacak. Bu para, komiserlik için yeni teknolojik araçların geliştirilmesinde kullanılacak.

Söz konusu araçlar arasında “Haklar Göstergesi” olarak anılan bir panel de bulunacak. Birleşmiş Milletler, bu panel yardımıyla büyük veri ve bulut bilişiminden yararlanarak küresel ölçekteki insan hakları sorunlarını gerçek zamanlı olarak takip edebilecek.

Microsoft Başkanı Brad Smith, dünyanın problemlerini gören küresel bir şirket olduklarını ve bu sorunların çözümü için sorumluluklarının bulunduğunu belirtti. Smith; veri toplamak, bu verileri analiz etmek ve böylelikle Birleşmiş Milletler’e dünya genelinde insan haklarını daha yukarıya taşımak için yardım etme konusunda daha önce kullanılmayan imkanlara sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Microsoft Birleşmiş Milletler işbirliğiyle başka şirketlere örnek olabilir

Microsoft daha önce de New York Polis Departmanı’na suçluların takibinde büyük veriden yararlanması için yardım etmişti. Yazılım devi, Birleşmiş Milletler’in başka şirketlerle de teknolojiyi olumlu yönde kullanmaya yönelik işbirlikleri kurmasına destek olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER