Teknoloji

Microsoft bazı ülkelerde satılan Lumia’larda Google’ı seçmeye izin vermiyor

lumia-630-google-arama-150714-1 (1024 x 684)

Microsoft son çıkardığı bazı Lumia Windows telefonlarında Google’ı varsayılan arama motoru olarak belirleme seçeneğini devre dışı bıraktı. Windows Phone 8.0 sürümünde yüklü gelen Internet Explorer’ın gelişmiş ayarları arasında yer alan bir seçenek sayesinde çoğu Nokia Lumia cihazında Google’ı arama motoru olarak belirlemek mümkün oluyordu.

Nokia’nın telefon birimi geçtiğimiz nisan ayında Microsoft bünyesine katıldı. Bundan sonra piyasaya çıkan Lumia 630 ve Lumia 930 cihazları Windows Phone 8.1 yüklü olarak ve söz konusu seçenekten yoksun olarak çıktı. Microsoft Windows Phone kullanıcılarının varsayılanda Bing olarak ayarlı, ancak Türkiye’de Yandex arama motorunu kullanıldığı fiziksel arama tuşunun davranışını değiştirmesine izin vermedi. Ancak Internet Explorer kullanıcıları adres çubuğunda arama motoru olarak Bing yerine Google’ı kullanma şansına sahipti.

Aslında Windows Phone’un varsayılan arama motorunun belirlenmesi noktasında seçim telefon üreticilerine ve mobil operatörlere bırakılıyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Türkiye’de satılan Windows Phone cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Yandex kullanılıyor. Ayrıca Nokia daha önceleri Windows Phone kullanıcılarının cihazlarında Google’ı da varsayılan arama motoru olarak belirlemelerine izin veriyordu.

lumia-630-google-arama-150714-2 (1024 x 684)

Bu arada The Verge sitesinin söylediğine göre mevcut Lumia cihazları Windows Phone 8.1’e güncellendiğinde Google’ın varsayılan arama motoru olarak belirlenmesi seçeneği varlığını sürdürüyor. Ancak Lumia 930 ve Lumia 630 gibi piyasaya Windows Phone 8.1 ile yüklü çıkan cihazlarda Google seçeneğinin bulunmadığını ekliyor.

Ne var ki, elimizde bulunan Lumia 630’un ayarlarını kontrol ettiğimizde, Yandex ve Bing’in yanı sıra Google’ın da arama motoru sağlayıcıları seçenekleri arasında bulunduğunu gördük. Anlaşılan o ki, Microsoft’un Google’a uyguladığı Lumia cihaz ambargosu şu an için sadece ABD ve belli bölgelerde geçerli.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER