Teknoloji

Microsoft gerçek gözlüklere holografik ekran yerleştirmek istiyor

microsoft artirilmis gerceklikTeknoloji dünyasında pek çok şey için “holografik” etiketi kullanılsa da, bunun çok doğru bir yaklaşım olduğunu söylemek mümkün değil. Gerçek hologramlar için lazer yoluyla oluşturulmuş üç boyutlu görüntülere ihtiyaç duyuluyor. Bunu da insanların gerçekten üzerlerinde taşıyabileceği bir şeye yerleştirmek kolay görünmüyor. Ancak Microsoft bu konuda önemli bir aşama kaydetmişe benziyor. Şirketin araştırmacıları tarafından geliştirilen gerçek, göz seviyesine yakın holografik ekran, standart bir gözlüğün içine dahi yerleştirilebiliyor. Microsoft artırılmış gerçeklik teknolojisini sunma konusunda bu yaklaşım sayesinde önemli br sıçrama yapabilir.

Ekranın aynalarının ve likit kristallerinin gözlüğün camına yerleştirilmesi, diğer elektronik parçaların ise dışarıda kalması gerekiyor. Normalde bu kadar küçük boyuttaki hologramların pek kullanışlı olmayacağı belirtilse de, holografik projektördeki düzeltmeler sayesinde detayların piksel seviyesinde bile görülebileceği ifade edildi.

Teknoloji devi için piksel seviyesinde netliğe ulaşmak ise çok kolay olmadı. Göz takibi yaparak bakılan noktada en yüksek detayı sağlayan bir teknoloji kullanan Microsoft, GPU yardımıyla gerçek zamanlı olarak yüksek detaylı hologramlar oluşturdu. Gerçekçi odak ve görüntü düzeltme teknolojisiyle sistemi tamamlayan Microsoft, astigmat gibi göz sorunları için ekstra araç ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Microsoft artırılmış gerçeklik deneyimi için bu teknolojiyi kullanmakta acele etmeyebilir

Microsoft geliştirdiği teknolojiyi ürünlerinde kullanmayabileceğini belirtmeyi ihmal etmedi. Söz konusu teknolojinin önünde hâlâ ciddi engellerin olduğunu ifade eden şirket, dış elektronik aksama ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı. Gözlüklerin tek gözle bakılıyormuş gibi bir görüntü oluşturduğunu belirten Microsoft, görüntüyü çift gözle görülür hâle getirmek için çalışacak.

İLGİLİ HABERLER