Teknoloji

Microsoft ARM tabanlı kendi sunucu ve Surface işlemcilerini geliştiriyor

Microsoft, sunucular ve gelecekteki muhtemel Surface cihazında yer alacak, kendi ARM tabanlı işlemcilerini tasarlıyor. Bloomberg‘in haberine göre, işlemciler Microsoft’un Azure bulut hizmetleri için sunucularda kullanılacak ve ARM tasarımlarına dayalı olacak. Ayrıca Microsoft’un Surface cihazlarından bazıları için başka bir çip kullanma fikrini değerlendirdiği de belirtiliyor. Ancak bunun nihai bir üründe gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise şu an için belli değil.

Microsoft, şu anda Azure bulut hizmetlerinin çoğu için Intel tabanlı işlemcileri kullanıyor ve şirketin Surface serisinin çoğu da Intel yongaları üzerinde çalışıyor. Microsoft, Surface Laptop 3 ve Surface Pro X cihazları için özel yongalar tasarlamak amacıyla AMD ve Qualcomm ile birlikte çalışarak Intel’den uzaklaşma isteğini gösterdi.

Şirket geçen yıl Surface Pro X için ARM tabanlı bir SQ1 işlemciyi Qualcomm ile birlikte tasarladı. Bunu birkaç ay önce de bir SQ2 adlı başka bir işlemci ile takip etti. AMD ise Surface Laptop 3 için Ryzen işlemcisinin özel bir versiyonunu oluşturmak amacıyla Microsoft ile birlikte çalıştı.

Sunucu tarafında ARM’a geçiş, özellikle Intel için kesinlikle daha önemlidir. Apple, ARM tasarımlarına dayalı kendi M1 işlemcisi ile Mac ürünleri için Intel yongalarından uzaklaşacağını şimdiden işaret etti. Intel’in sunucu yongaları şu anda sunucu pazarını yönetiyor. AMD ise kendi EPYC işlemcileriyle bu kârlı pazara şimdiden talip oldu.

Microsoft’un ana bulut rakibi Amazon ise bir yıl önce Amazon Web Servisleri için çıkardığı kendi ARM tabanlı Graviton2 işlemcileriyle Intel ve AMD için de önemli bir tehdit hâline gelmiş gibi görünüyor. Yine de, ARM tabanlı sunucular sunabildikleri performans ve maliyet avantajlarına rağmen şu anda pazarın küçük bir parçasını oluşturuyor.

Konuyla ilgili olarak Microsoft’tan görüş almak isteyen The Verge sitesine bir cevap gönderen şirket, söylentileri yalanlamadı. Microsoft’un iletişim müdürü Frank Shaw, “Silikon, teknoloji için temel bir yapı taşı olduğundan; tasarım, üretim ve araçlar gibi alanlarda kendi yeteneklerimize yatırım yapmaya devam ederken, aynı zamanda çok çeşitli yonga sağlayıcılarıyla ortaklıkları geliştirip güçlendiriyoruz.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER