EğlenceTeknoloji

Microsoft’tan Apple’a xCloud ve Xbox Game Pass ile ilgili App Store eleştirisi

microsoft xcloud

Microsoft, Apple’ı uyulması zorunlu katı geliştirici kısıtlamaları ve bulut oyun uygulamalarına olan yaklaşımı nedeniyle eleştiriyor. iPhone üreticisi yönergelerini ihlâl ettiği gerekçesiyle bulut tabanlı oyun servislerinin App Store’dan dağıtılmasına izin vermiyor.

Microsoft temsilcisi tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, “Apple, tüketicileri Xbox Game Pass gibi bulut oyunlarına ve oyun aboneliği hizmetlerine erişmekten alıkoymak için tek genel amaçlı platform olarak tek başına duruyor.” ifadesi yer aldı.

Apple, yayınladığı bir açıklamayla Microsoft’un yakında çıkacak xCloud servisine ve Google’ın ona rakip olan Stadia bulut tabanlı oyun platformuna App Store’da izin vermeyeceğini kaydetmişti. Şirket, buna gerekçe olarak bulut platformları üzerinden sunulacak her bir oyunun kendi inceleme sürecinden geçmediğini gösteriyor. Aynı zamanda diğer App Store yönergeleri arasında da bulut servislerinin iOS üzerinde çalışmasını, uzak masaüstü yazılımı gibi hizmetler için tasarlanmanın dışında engelleyen çeşitli kurallar bulunuyor.

Microsoft, Apple’ın haksız App Store kurallarını kullanarak müşterilerin bu tür teknolojilerin avantajlarından yararlanmasını engellediğini söylüyor. Ayrıca Apple’ı oyun uygulamalarına adil olmayan bir şekilde davranmakla ve diğer medya hizmetlerinin “etkileşimli içerik içerdiklerinde” bile platformda var olmasına izin vermekle suçluyor. Burada, Netflix’in geçen yıl çıkan Black Mirror: Bandersnatch ile birlikte sunduğu, metin bazlı macera oyunlarına benzer etkileşimli oyunları servisine dahil etmesine bir atıfta bulunuluyor gibi görünüyor.

Microsoft’un konuyla ilgili açıklaması aşağıda yer alıyor:

“iOS için Project xCloud önizleme uygulaması için test süremiz sona ermiştir. Ne yazık ki, Xbox Game Pass Ultimate ile bulut oyun vizyonumuzu Apple App Store aracılığıyla iOS’taki oyunculara ulaştıracak bir yolumuz yok. Apple, tüketicileri Xbox Game Pass gibi bulut oyunlarından ve oyun aboneliği hizmetlerinden alıkoymak için tek genel amaçlı platform olarak tek başına duruyor. Ayrıca oyun uygulamalarına sürekli olarak farklı davranırken oyun dışı uygulamalar, etkileşimli içerikler eklediklerinde bile onlara daha esnek kurallar uyguluyor. Xbox Game Pass kataloğunda bulunan tüm oyunlar, ESRB ve bölgesel eşdeğerler gibi bağımsız endüstri derecelendirme kuruluşlarının içeriğine göre derecelendirilmiştir. Xbox Game Pass Ultimate ile bulut oyunlarını iOS platformuna taşımak için bir yol bulmaya kararlıyız. Müşterinin oyun deneyiminin merkezinde olması gerektiğine inanıyoruz ve oyuncular bize nerede olurlarsa olsunlar her yerde oynamak, bağlantı kurmak ve paylaşmak istediklerini söylüyorlar. Buna katılıyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER