Teknoloji

Microsoft’un Android kaynaklı lisanslama geliri düşüyor

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft androidTeknoloji dünyasında “ironik” olarak nitelenebilecek durumlarla zaman zaman karşılaşmak mümkün. Steve Jobs’un, daha doğrusu mirasçılarının, satılan her Motorola DROID telefonundan para kazanması bu ironinin en somut örnekleri arasında gösterilebilir. Bir diğer somut örnek ise Microsoft’un Android patentlerini Android cihaz üreticilerine lisanslaması ve bu yolla Windows Phone satışıyla kazandığından daha fazla para kazanması.

Önemli Android cihaz üreticilerinin neredeyse tamamı, Microsoft ile geniş Android patent portföyünden faydalanma amacıyla lisans anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar, Microsoft’un finansal tablolarına önemli bir katkı sağlıyor.

Ancak Microsoft’un geçtiğimiz hafta açıkladığı çeyrek sonuçlarının ardından düzenlediği basın toplantısı, Android patent lisanslama gelirinin azaldığını ortaya koydu. Bu düşüşte üretilen Android cihaz sayısının azalmasının önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Cihaz sayısının düşmesi, doğal olarak bağlantılı gelirlerin de düşmesine yol açıyor.

Giriş seviyesi Android cihazların üretilen tüm Android cihazlar arasındaki payının artması da, Microsoft’u etkileyen bir diğer faktör olarak göze çarpıyor. Android cihazların fiyatı düştükçe, Microsoft’un cihaz satışlarından aldığı pay da azalıyor. Bu durum, Microsoft’un neden üst sınıf Android cihaz üretimini teşvik ettiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Microsoft’un Android telefonlar aracılığıyla bu denli yüksek gelir elde etmesi, şirketin yeni amiral gemisi telefonları Lumia 950 ve Lumia 950 XL’in pazarlaması konusundaki durgun tutumunun altında yatan faktörler arasında sayılabilir. Ancak bunun asla bir “komplo teorisi” olmanın ötesine geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor. Yine de, uzun bir süre boyunca Microsoft Android üzerinden önemli gelir elde etmeyi sürdüreceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER