Teknoloji

Microsoft ve AMD, yapay zekâ işlemcilerinde iş birliği yapıyor

amd microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un, yapay zeka işlemcilerine yönelik genişlemesini güçlendirmek için AMD ile iş birliği yaptığı iddia ediliyor. Bloomberg’in haberine göre, Microsoft, Nvidia’ya rakip olarak AMD’nin gelişimini desteklemek amacıyla mühendislik kaynaklarını sağlıyor. Nvidia’nın, yapay zeka işlemci pazarında tahmini yüzde 80’lik bir pazar payına sahip olduğu düşünülüyor.

Bloomberg’in kaynaklarına göre, AMD de Microsoft’un kendi içinde geliştirdiği ve Athena olarak adlandırılan yapay zeka çiplerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Microsoft, bu projede yaklaşık 2 milyar dolar harcamış durumda. Ancak, Microsoft sözcüsü Frank Shaw, AMD’nin Athena projesine dahil olduğunu reddetti.

Nvidia’nın GPU’lar için etkileyici pazar payı, yapay zeka çip endüstrisinde hükmetmesine olanak tanıyor. Büyük ölçekli makine öğrenimi dağıtımları için CUDA ekosistemine uygun bir alternatif bulunmamasına rağmen, AMD, yapay zeka endüstrisi ısındıkça, bu alanda daha avantajlı bir konuma geçmek istiyor. AMD’nin CEO’su Lisa Su, “Yapay zeka alanındaki fırsatımız konusunda çok heyecanlıyız, bu, bir numaralı stratejik önceliğimiz.” dedi. “Yapay zeka bilgisayar çağının çok erken aşamalarındayız ve benimsenme ve büyüme hızı, son dönemdeki herhangi bir teknolojiden daha hızlı.”

AMD’nin, en büyük müşterilerinin yapay zeka veri merkezlerinde kullanabilecekleri kısmen özelleştirilmiş çipler oluşturmak için iyi bir konumda olduğunu söylüyor. Su, şirketin oyun konsollarının ötesinde “daha yüksek hacimli fırsatlar” gördüğünü ekledi.

AMD, gelecek Instinct MI300 veri merkezi çipinin, yapay zeka yükleri için uyarlanabileceğine güveniyor. Su, “MI300, hem HPC veya süper bilgisayar yükleri hem de yapay zeka yükleri için çok iyi bir konumda” dedi. “Yapay zeka alanındaki büyük ilgiyle, MI300 için pipeline’ın son birkaç ayda önemli ölçüde genişlediğini söyleyebilirim ve bu konuda heyecanlıyız. Çok daha fazla kaynak ayırıyoruz.”

Öte yandan, Microsoft, Nvidia ile yakından çalışmaya devam ederken, şirketin işlemcilerinden daha fazlasını elde etmeye çalışıyor. Yapay zeka patlaması, özellikle Nvidia’nın bu tür donanımların arzına neredeyse tekel sahibi olmasıyla, özelleştirilmiş GPU çiplerinde büyüyen bir kıtlığa yol açtı. Microsoft ve AMD, kendi içinde geliştirilen yapay zeka çipleri üretmeye çalışan tek oyuncular değil. Google, kendi AI modellerini eğitmek için TPU (Tensor İşlem Birimi) çipi geliştirdi ve Amazon da, makine öğrenimi bilgisayar modellerini eğitmek için Trainium AI çipleri oluşturdu.

İLGİLİ HABERLER