Teknoloji

Microsoft Almanya’da yeni veri merkezleri açıyor

microsoft yapay zekâ

microsoft-logo-duvar-060614 (800 x 600)

Avrupalı müşterilerinin dijital bilgilerini Amerikan casuslarından korumalarına yardımcı olmayı isteyen Microsoft, Almanya’da yeni veri merkezleri açmaya hazırlanıyor. 2016’nın sonlarında faaliyete geçmesi beklenen yeni veri merkezlerinin yönetimini Deutsche Telekom’a bağlı bir şirket üstlenecek. Ancak The Financial Times’ın haberine göre, bu veri merkezlerinden faydalanmayı isteyen müşterilerin ekstra para ödemesi gerekecek.

Berlin’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Microsoft CEO’su Satya Nadella, yeni veri merkezi bölgeleriyle müşterilerin Microsoft’un Almanya’daki bulut altyapısından tam anlamıyla faydalanmalarının mümkün olacağını belirtti ve Alman şirketlerinin verileri üzerinde tam kontrol kazanabileceğinin altını çizdi.

Microsoft’un duyurusu, Amerikan teknoloji şirketleri ve ABD yönetimi arasındaki diğer ülkelerde saklanan verilere erişim tartışmasındaki en yeni hamle niteliği taşıyor. Edward Snowden’in ortaya çıkardıklarının ardından müşterilerinin güvenini tekrar kazanmak isteyen Google ve Microsoft gibi şirketler, daha önce sahip olduğu avantajları yitirmek istemeyen Amerikan istihbarat servislerine karşı mücadele veriyor. Microsoft ile New York’taki bir mahkeme arasında devam eden hukuk mücadelesi durumu daha iyi biçimde özetliyor. Amerikan mercileri, bir Amerikan vatandaşının İrlanda’da depolanan e-postalarına erişim izni istiyor. Microsoft da ilgili verileri Amerikan mercilerine teslim etmemek için direniyor.

Microsoft’un söz konusu davayı kaybetmesi ihtimaller arasında yer alsa da, Almanya’da yeni veri merkezleri açmak şirkete ABD’den gelebilecek yeni taleplere karşı ekstra güç sağlıyor. Microsoft, önümüzdeki dönemde İngiltere’de de veri merkezleri açmayı planlıyor. İlk tercihin Almanya olmasında ise bu ülkedeki veri koruma yasalarının sağlamlığının önemli rol oynadığı düşünülüyor. Microsoft, veri merkezlerinin yönetimini bir Alman şirketine bırakarak gelebilecek erişim taleplerinin doğrudan Alman hükümetine yönlendirilmesinin de önünü açıyor.

Microsoft’un yeni veri merkezleri ve yönetimiyle ilgili kararı, şirketin kendi kullanıcılarından daha geniş bir grubu etkileyebilir. Eğer yönetimi bir Alman şirketine devretmek veri merkezleri için tanınmış bir standarda dönüşürse, Google ve Amazon gibi şirketlerin müşterileri de aynı yaklaşımın uygulanmasını talep edebilir.

Microsoft’un bu kararı, Avrupa Birliği yetkililerine de cesaret verebilir. Avrupa Adalet Divanı, geçtiğimiz ay uzun yıllardır geçerli olan Güvenli Liman Anlaşması’nın geçersiz olduğu yönünde bir karar almış ve Amerikan şirketlerinin AB vatandaşlarının verilerini ABD’ye taşımasına verilen izni ortadan kaldırmıştı. Güvenli Liman Anlaşması’nın yenilenmesine ilişkin görüşmeler devam ederken, Microsoft modelinin de yapılan tartışmalara katkı sağlaması muhtemel gözüküyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER