Teknoloji

Microsoft Activision Blizzard’ı satın alacağını açıkladı, Sony hisseleri çakıldı

microsoft activision

Microsoft, oyun dünyasının önemli şirketlerinden Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurmuştu. Bu açıklama, Microsoft’un oyun konsolu pazarındaki en önemli rakibi Sony’nin hisselerinin çakılmasına neden oldu.

Sony’nin Tokyo borsasında işlem görsen hisseleri, Microsoft’un açıklamasının ardından yüzde 10 oranında değer kaybetti. Şirket, 2020’nin mart ayından bu yana en büyük değer kaybını yaşadı.

Activision Blizzard’ı satın alan Microsoft’un önünde Xbox Game Pass servisinin katalogunu genişletmek için büyük bir fırsat bulunuyor. Önümüzdeki dönemde servise eklenecek yeni oyunların hem abone sayısını artırması hem de Xbox konsol satışlarını artırması bekleniyor. Xbox satışlarındaki artıştan zararlı çıkacak tarafın Sony olacağını tahmin etmek ise pek zor değil.

Konuyla ilgili olarak Bloomberg‘e konuşan Asymmetric Advisors analisti Amir Anvarzadeh, şu ifadeleri kullandı: “Bu yıpranma savaşında ayakta kalabilmek için Sony’yi zorlu bir görev bekliyor. Call of Duty gibi oyunların Xbox Game Pass’e eklenmesiyle birlikte Sony için rüzgar daha da sert esecek gibi görünüyor.”

Microsoft’un Activision’ı satın alması, diğer oyun stüdyolarına da yaramış gibi görünüyor. Tokyo borsasında işlem gören Capcom ve Square Enix’in hisseleri yüzde 6’nın üstünde değer kazandı. Analistlere göre, Microsoft’un Activision için ödediği para, güçlü içerik ve fikri mülkiyet portföyleri olan oyun şirketlerinin değerini artıracak.

Sony uzun süredir oyun konsolu pazarında Microsoft’a karşı üstün durumda. Bu üstünlükte Sony’nin PlayStation için özel olarak sunduğu oyunlar da önemli bir rol oynuyor. Ancak Microsoft’un son zamanlarda satın aldığı oyun stüdyolarıyla orijinal içerik katalogunu genişletmesi ve Xbox Game Pass’i geliştirmesi, dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Microsoft Activision Blizzard anlaşmasının Sony’ye olan etkisini değerlendiren Morningstar Research analisti Kazunori Ito ise şu ifadeleri kullandı: Sony, popüler oyunların haklarını almak için ödeyeceği para konusunda Microsoft’la rekabet etmekte zorlanacak. Hisselerdeki düşüş, yatırımcıların Sony’nin donanım temelli gelir modelinden vazgeçmemesi durumunda kazanmaya devam edemeyeceğine dair endişesini gözler önüne seriyor.”

İLGİLİ HABERLER