Manşetler

Avrupa Birliği Microsoft-Activision Blizzard anlaşması için kapsamlı inceleme başlatıyor

microsoft activision blizzard microsoft ftc

Microsoft Activision Blizzard’ı satın almak için geçtiğimiz ocak ayında 68.7 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Avrupa Birliği, bu anlaşma için kapsamlı bir inceleme başlatıldığını açıkladı. Avrupa Birliği bu konuyu ilk olarak eylül ayında gündemine almıştı. Yapılan ön incelemenin ardından incelemenin kapsamının genişletilmesi kararı çıktı.

Avrupa Birliği tarafından başlatılan inceleme 90 iş günü boyunca devam edecek. İncelemenin ardından kararın en geç 23 Mart itibarıyla açıklanması öngörülüyor. Avrupa Komisyonu’nun açıklamasında, teklif edilen satışın konsol ve PC oyunları pazarındaki rekabete zarar verebileceği endişesiyle incelemenin kapsamının genişletilmesine karar verildiği belirtildi.

Avrupa Komisyonu, Microsoft’un Activision Blizzard’ın portföyündeki konsol ve PC oyunlarına erişimi sınırlandırabileceğinden endişe duyulduğunun da altını çizdi. Yazılım devinin Activision Blizzard oyunlarının rakip abonelik veya bulut oyun servislerine dağıtımını engellemesi de endişe duyulan konular arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması konusunda İngiltere ile benzer endişelere sahip görünüyor. Ancak Avrupa Birliği’nin açıklamasında, PC işletim sistemleri arasındaki rekabete de dikkat çekiliyor: “Avrupa Komisyonu, Microsoft’un PC işletim sistemleri arasındaki rekabette Activision Blizzard oyunlarını bulut servisleri üzerinden Windows’a bağlayarak avantaj sağlamasından endişe duymaktadır. Bu müşterileri Windows işletim sistemi kullanılmayan PC’leri almaktan caydırabilir.”

Avrupa Birliği’nin Microsoft Activision Blizzard anlaşmasıyla ilgili kararı sürpriz değil

Avrupa Birliği’nin Microsoft Activision Blizzard anlaşması konusunda aldığı kararın şaşırtıcı olduğunu söylemek zor. Özellikle İngiltere’de konuyla ilgili olarak yürütülen incelemenin derinleştirmesinin ardından Avrupa Birliği’nden de benzer bir kararın çıkması bekleniyordu.

Microsoft Activision Blizzard anlaşmasının 2023’ün haziran ayıyla birlikte sona erecek mali yılının içinde onaylanmasını hedefliyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin soruşturmasının şirketin takviminde bir sarkma yaratmayacağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER