Teknoloji

Microsoft’un Activision Blizzard için İngiltere’ye verdiği taviz AB’yi tekrar harekete geçirebilir

microsoft activision blizzard

Microsoft Activision Blizzard anlaşmasının İngiltere tarafından onaylanması için Activision Blizzard’ın mevcut ve yeni oyunlarının bulut haklarını Ubisoft’a devredeceğini açıklamıştı. 68.7 milyar dolarlık satın alma anlaşması için oldukça önemli olan bu değişiklik İngiltere’yi rahatlatmaya yönelik olsa da, Avrupa Birliği’ni yeniden alarma geçirmişe benziyor. Avrupa Komisyonu sözcüsü Arianna Podesta, The Verge sitesine yapılan açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Komisyon, İngilltere’deki gelişmelerin Komisyon’a başka bir bildirim gerektirip gerektirmediğini dikkatle değerlendiriyor.”

Avrupa Birliği’ne yapılacak yeni bir bildirim, Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz aylarda onayladığı anlaşmayı bir kez daha mercek altına almasının gerekebileceği anlamına geliyor. Avrupa Birliği de bulut oyun deneyimi konusunda İngiltere ile benzer endişeler taşısa da, onay karşılığında belli düzeltmeler yapılmasının sözünü almıştı. Bunlardan biri, Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayanların mevcut ve gelecek Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarını diledikleri bulut oyun servisi üzerinden oynayabilmesi olmuştu. Bulut oyun servislerine söz konusu oyunları Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılarına sunabilmeleri için ücretsiz lisans sağlanması konusunda da Microsoft tarafından taahhüt verilmişti.

Avrupa Birliği’nin mayıs ayındaki onayının ardından Microsoft Başkanı Brad Smith tarafından yapılan açıklamada, bahsi geçen lisansların küresel ölçekte geçerli olacağı ve rakip bulut oyun servislerine de sağlanacağı belirtilmişti. Microsoft revize edilen anlaşmanın Avrupa Birliği’ne verilen sözleri etkilemeyeceğinin altını çizerken, AB dışındaki pazarlarda bu lisansların verilmesi Ubisoft tarafından kontrol edilecek.

Bu değişiklik, bir bulut oyun servisinin Activision Blizzard tarafından yayınlanan bir oyunu AB’de ücretsiz şekilde lisanslayıp sunabileceği; ancak ABD’de sunmak için Ubisoft’un onayına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Microsoft bu lisansları küresel ölçekte ücretsiz olarak sunmayı planlasa da, şimdi AB dışındaki haklarını Ubisoft’a devrediyor.

Yeniden yapılandırılmış anlaşma ile satışın tamamlanması durumunda, Microsoft Activision Blizzard oyunlarını AB dışındaki bölgelerde Xbox Cloud Gaming’e eklemek için Ubisoft’tan onay almak zorunda kalacak. Oyunları Xbox Cloud Gaming’e özgü tutamayacak olan şirket, rakip hizmetlerdeki Activision Blizzard oyunlarının lisans koşullarında da özel haklara sahip olamayacak.

Microsoft Activision Blizzard oyunları için Ubisoft’tan lisans almak zorunda kalabilir

Yeniden yapılandırılmış anlaşma, Microsoft’un önerilen bu satın almayı kapatması durumunda, AB dışındaki Xbox Cloud Gaming hizmetinde Activision Blizzard oyunları için de Ubisoft’tan lisans alması gerekeceği anlamına geliyor. Activision Blizzard oyunlarını yalnızca Xbox Cloud Gaming’de yayınlayamayacak ve rakip hizmetlerdeki Activision Blizzard oyunlarının lisans koşulları üzerinde özel kontrole sahip olmayacak.

İngiliz yetkililer, Microsoft Activision anlaşmasına yapılan değişikliğin ardından “yeni bir anlaşma” gözüyle bakıyor. Yeniden yapılandırılan anlaşma için yeni bir “ilk aşama” araştırma başlatan İngiltere Rekabet ve Piyasa İdaresi (CMA) için verilen bu tavizin Avrupa Birliği’ni yeniden harekete geçirip geçirmeyeceği zamanla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER