Teknoloji

ABD’de Microsoft-Activision anlaşması için inceleme başlıyor

microsoft activision

Microsoft kısa süre önce Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıklamıştı. Bu anlaşmanın dünya çapında rekabet ve ticaret kurumları tarafından oldukça sıkı şekilde inceleneceği de tahmin ediliyordu. Beklenenin gerçekleşmesi fazla zaman almadı. Bloomberg’in haberine göre, Microsoft tarihinin en büyük satın alma işlemi için inceleme başlıyor.

Ancak incelemeyi beklenenin aksine ABD Adalet Bakanlığı yerine ABD Federal Ticaret Komisyonu(FTC) yapacak. ABD’de bu tarz anlaşmaların hangi kurum tarafından inceleneceğine genellikle ABD Adalet Bakanlığı ve FTC arasında yapılan müzakerelerin sonunda karar veriliyor.

FTC’nin özellikle Microsoft’un Activision’a sahip olmasının yazılım devinin rakiplerine olan etkisini değerlendireceği söyleniyor. Activision’ın katalogundaki içeriklere erişimin sınırlandırılmasının Microsoft’un Sony ve Nintendo gibi rakiplerini olumsuz anlamda etkileyebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Activision’ın katalogunda Call of Duty, World of Warcraft ve Candy Crush gibi popüler oyunlar bulunuyor. Microsoft’un gelecekte bu oyunların Xbox ve Windows PC’lere özel versiyonlarını çıkarıp çıkarmayacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Bu noktada Sony’nin konsol satışlarında hâlâ Microsoft’un önünde olduğunu ve Activision’ın gelirlerinin büyük kısmının PlayStation’dan geldiğini belirtmekte fayda var.

Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alma sürecinin 2023’ün haziran ayı itibarıyla tamamlanmasını bekliyor. Ancak bu sürecin şirket için zorlu geçmesi öngörülüyor. FTC, Lina Khan’ın başkanlığında satın almalar ve birleşmeler konusunda daha katı bir yaklaşım izliyor. Nvidia’nın ARM’ı satın almasının engellenmesi için FTC tarafından açılan dava, bu katı yaklaşımın net bir örneği olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER