Teknoloji

Microsoft 9 inç altı ekranlı cihazlar için Windows lisans ücretini sıfırlıyor

Microsoft ekran boyutu 9 inç’ten küçük olan telefon ve tabletler için Windows’u ücretsiz hâle getireceğini açıkladı. Şirket bu yolla işletim sisteminin pazar payını artırmayı hedefliyor.

windows-8-1-lisans-ucreti-030414

Microsoft’un Windows Phone ve Windows ile çalışan cihazlar için evrensel uygulama geliştirilmesine imkan tanıyan düzenlemesiyle birlikte duyurulan bu önemli gelişme Windows 8.1 ve Windows Phone 8.1’i kapsayacak. Yani üreticilerin yakın gelecekte çıkaracağı Windows 8.1 ve Windows Phone 8.1 cihazlarının maliyet kalemleri içinde Microsoft’a ödenen lisans ücreti bulunmayacak.

Microsoft Bing’li Windows 8.1’in ücretsiz veya düşük fiyatlı bir versiyonunu bir süredir test ediyordu. Söz sürümün Windows 7 kullanıcılarını hedefleyen, çeştili Microsoft uygulamalarını ve servislerini bünyesinde barındıran bir işletim sistemi olması bekleniyordu. Yapılan duyurunun bu çalışmalarla ilgisi olup olmadığı bilinmiyor.

Ancak Microsoft bu yeni ve ücretsiz versiyonu “Eşyaların İnternet için Windows” olarak nitelendiriyor. Anlayacağınız bu Windows sürümü sadece akıllı telefon ve tabletlerde değil, giyilebilir ürünlerde veya diğer eşyalarda da yüklü olarak karşımıza çıkacak. Bu sürüm bir yıllık ücretsiz Office 365 erişimi de içerecek.

Microsoft bazı PC üreticileri için Windows 8.1 lisanslarında indirime gitmiş, bu şekilde düşük maliyetli tabletlerin ve 250 doların altında satılan Google Chromebook bilgisayarlara rakip olmak istemişti. Microsoft geçmişte her bir bilgisayar için 50 dolarlık Windows 8.1 lisans ücreti talep ediyordu.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER