Teknoloji

Microsoft’un dokunmatik ekran etkileşim yöntemi ilgi çekici – Video

Microsoft 2014 yılında amiral gemisi Windows telefonu için eşsiz bir 3D Touch özelliği çıkarmayı planlıyordu. Söz konusu cihaz iptal edilirken Microsoft’un Kinect benzeri hareketleri üzerine yapılmış çalışmalar sürüyor gibi görünüyor.

Microsoft Research tarafından yayınlanan yeni bir video, yazılım üreticisinin “mobil etkileşim için dokunma öncesi algılama” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir yöntem üzerinde çalıştığını gösteriyor.

Şirket bir cihazın kenarlarına yerleştirilmiş birtakım sensörlerle bir telefonun nasıl tutulduğunu algılamayı, böylelikle 3D Touch özellikli telefonların yatağa uzanırken yön kilidini otomatik olarak devreye almasını sağlamayı planlıyordu. Microsoft Research videosunda bunun yanına kullanıcının parmağını ekrana yaklaştırdığında ortaya çıkan ek hareketlerin getirildiği görülüyor. Örnek olarak video kontrolleri gösteriliyor, ancak Microsoft aynı konsepti Windows Phone kullanıcılarının parmaklarını Canlı Kutucuklar üzerinde bekleterek belirli bir uygulama için özel bilgileri görmesi amacıyla da kullanmıştı.

Yapılan tüm bu işler Microsoft’un eşsiz bir etkileşim modeli kurmuş olabileceğini gösteriyor. Ancak şirket bu teknolojiye sahip olan telefonunu, geliştiricilerin buna uyumlu uygulamaları geliştirmeyi zor bulması nedeniyle iptal ettiği düşünülüyor. Hem Samsung hem de Sony benzer şekilde parmağın havada asılı durduğu dokunmatik ekran özelliklerini çeşitli Android uygulamaları için kullanmışlardı, ancak bu gördüğümüz yöntem daha önce hiç denenmemişti. Apple da kendi 3D Touch teknolojisini geliştirmişti, ancak bu teknolojide etkileşimler parmağın ekrana bastırılıp bekletilmesiyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca Apple’ın 3D Touch teknolojisi bazı durumlarda, bir noktaya basılı tutulduğunda nelerle karşılaşılacağının bilinmemesi nedeniyle kafa karışıklığı yaratabiliyor. Halbuki Microsoft’un 3D Touch yönteminde etkileşimler algılanıyor, tahmin ediliyor ve buna uygun şekilde bağlamsal işlevler sunuluyor.

Şirketin bu 3D Touch çalışmasını herhangi bir cihazla pazara sunup sunmayacağı şu an için bilinmiyor. Yazılım devi Lumia Windows telefonlarının peşinden gitmeyi büyük oranda bıraktı. Bunun yerine şirketin gelecek yıl çıkaracağı Surface Phone telefonuna odaklandığı söyleniyor. Windows Phone’un uygulamalar tarafında rekabet avantajı olmasa da, 3D Touch etkileşimleri gibi yenilikçi teknolojiler ve yöntemler telefonları çekici kılabilir. Tabii ki, bu yöntemi son kullanıcıların hiçbir zaman test etmemesi ve bunun bir konsept olarak kalması da söz konusu olabilir.

İLGİLİ HABERLER