Manşetler

Microsoft Surface ve Xbox sayesinde mali yılı güçlü kapattı

Microsoft mistral

Microsoft 2018 dördüncü mali çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirket geride kalan üç aylık dönemde 30.1 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 8.9 milyyar dolar net kâr elde etti.

Şirketin gelirleri yıldan yıla yüzde 17 oranında artış gösterirken net kâr ise yüzde 35 gibi etkileyici bir artış gösterdi. Microsoft’un Office ve bulut ürünleri şirketin büyümesinde lokomotif rol oynamayı sürdürdü. Ancak hem Surface hem de oyun tarafındaki işler de geride kalan çeyrekte yükselişteydi.

Surface gelirleri yıldan yıla yüzde 25’lik yükseliş kaydetti ve 1.1 milyar dolara ulaştı. Microsoft, bu artışta Surface’ın en son versiyonlarının gösterdiği güçlü performansa dikkat çekti. Bu çeyrekte milyar dolara ulaşma hedefi önemliydi, çünkü bu Surface’ın mali yılı milyar dolarlık bir iş kolu olarak tamamlayacağı anlamına geliyor. Microsoft geçtiğimiz günlerde 10 inç ekranlı tableti Surface Go’yu tanıtmıştı, ancak bu tablet gelecek ay itibarıyla yurt dışında satışa sunulacak. Microsoft geride kalan çeyrekteki büyümesini mevcut Surface cihazlarına borçluydu, şirket henüz bu yıl Surface dizüstü bilgisayar modellerinde yenileme yapmadı.

Microsoft’un oyun işleri de büyümeyi sürdürüyor. Oyun gelirleri son mali çeyrekte yüzde 39’luk artış kaydetti. Xbox yazılım ve servis gelirleri de yüzde 36’lık büyüme gösterdi. Microsoft artık Xbox donanım satışlarını açıklamıyor, bu nedenle konsolların oyun işlerine ne kadar katkıda bulunduğunu açık şekilde görmüyoruz. Xbox Live kullanıcı sayısı da Xbox One, Windows 10, iOS ve Android genelindeki kullanıcılar sayesinde 57 milyona yükseldi. Microsoft gelecek ay Almanya’da düzenlenecek Gamescom fuarında yeni Xbox konsol paketleri çıkarmayı planlıyor.

PC satışları da altı yıldan sonra ilk kez büyüme gösteriyor. Microsoft’un Windows gelirleri, şirketin IDC ve Gartner tarafından işaret edilen yatırımlarının karşılığını verdiğini gösteriyor. Windows OEM Pro gelirleri yıldan yıla yüzde 14 artış gösterdi. Windows gelir büyümesi çoğunlukla kurumsal müşterilerin üst sınıf profesyonel makinelere yaptıkları yatırımdan geliyor. Microsoft, profesyonel olmayan ürünlerden gelen gelirlerin düşüşünü giriş seviyesi fiyat kategorisinde devam eden baskıya bağlıyor. Windows ticari ürünleri ve bulut servislerinin gelirleri de yüzde 23 oranında arttı. Bunda da işletmelerle yapılan ve birden fazla yılı kapsayan anlaşmaların etkisi oldu.

LinkedIn gelirleri Microsoft için doğru yönde ilerlemeyi sürdürüyor. Şirketin 26 milyar dolara satın aldığı iş odaklı veri ve sosyal ağ şirketi, girişilen kumarın karşılığını veriyor gibi görünüyor. LinkedIn gelirleri yüzde 37 oranında artarak 1.4 milyar dolara yükseldi.

Microsoft’un Bing’den elde ettiği arama reklamları gelirleri de mali yıl genelinde istikrarlı büyümesini sürdürdü. Her çeyrekte yüzde 15 civarında büyüme kaydedildi, dördüncü çeyrekte de durum farklı olmadı. Arama gelirleri de yüzde 17 oranında artış gösterdi, bunda arama başına daha yüksek gelir ve arama hacmindeki artışın etkisi oldu. Birçok kişi Bing arama motorunu göz ardı etse de, Avrupa Birliği’nin Google’a, arama uygulamasını Android ile bağlamayı bırakması yönünde yaptırım uygulamaya başlamasının ardından şirket için yeni bir fırsat doğmuşa benziyor. Telefon üreticileri ilerleyen aylarda rakip arama motorlarını ve internet tarayıcılarını Android telefonlarına ekleme fırsatını değerlendirecektir.

Office de Microsoft için güçlü bir iş kolu olmayı sürdürüyor. Şirket müşterileri ve işletmeleri buluta taşımayı sürdürüyor. Office 365’in şu anda 31.4 milyon abonesi bulunuyor. Office tüketici ve bulut servislerinin gelirleri de sonuç olarak yüzde 8 oranında yükseldi. Ticari tarafta ise Office ve bulut servislerinin geliri yüzde 10 oranında artış gösterdi. Bunda Office 365 ticari hesaplarındaki yüzde 38’lik büyümenin de büyük payı vardı.

Microsoft’un sunucu ürünleri ve bulut gelirleri yüzde 26 büyüme gösterdi, bunda Azure gelirlerindeki yüzde 89’luk artışın büyük etkisi vardı. Microsoft işletmeleri Azure bulutuna geçmeye teşvik etmeyi sürdürüyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, mükemmel bir yıl geçirdiklerini, ekiplerinin müşterilerin başarısına ve onların Microsoft’a gösterdikleri güvene olan durmak bilemeyen odaklanmalarının bir sonucu olarak 100 milyar doları aşkın gelir elde ettiklerini kaydetti. Akıllı bulut ve akıllı sınır gibi alanlarda yapılan erken yatırımların meyvelerini vermeye başladığını, büyük ve gelişmekte olan pazarlarda farklılaştırılmış inovasyonla hedeflerine ulaşmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER