Manşetler

Microsoft 2013 mali yılının dördüncü çeyreğine ait rakamları açıkladı

Haziran ayının tamamlanmasının ardından şirketler üç aylık performanslarına ilişkin rakamları açıklamaya devam ediyor. 2013 mali yılının dördüncü çeyreğini tamamlayan Microsoft da bu döneme ait mali sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Şirket gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artırarak 19.90 milyar dolara taşırken, net gelir 4.97 milyar dolar olarak açıklandı. Bu dönemde hisse başı gelir miktarıysa 59 cent oldu.

microsoft-logo-191012

Net gelirde belirgin bir artış kaydedilmiş olsa da, yaşanan bu artışta şirketin geçtiğimiz mali yılda 2007’nin aQuantive’in satın alınmasından doğan 6.2 milyar dolarlık bir kalemi temizlemesi önemli bir rol oynuyor. Bu dönemde Microsoft’un gelirlerini etkileyen bir diğer durum ise Surface RT’nin ”envanter ayarlamaları”ndan gelen 900 milyon dolarlık ekstra yük. Şirket geçtiğimiz günlerde tüm Surface RT cihazlarında 150 dolarlık bir indirime gitmişti.

PC satışlarının sürekli olarak azaldığı bir ortamda Windows birimi gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 6 artırdı ve 4.4 milyar dolara taşıdı. Yaşanan bu gelir artışında yükseltme teklifinden gelen miktar önemli bir rol oynarken, Surface RT için yapılan envanter ayarlaması buraya da olumsuz bir etki yaptı. Geçtiğimiz yıl bu dönemde Windows 8’in tamamlanmasını bekleyen şirketin Windows biriminde kaydedilen gelir artışında işletim sisteminin yayınlanmış olması da büyük bir etkiye sahip. Windows 8 ile ilgili lisanslama rakamlarını en son mayıs ayında kamuoyuyla paylaşan Microsoft’un çeyrek sonuçlarında bu konuda güncel bir bilgi vermemesiyse şaşkınlıkla karşılandı. Mayıs ayının ilk günlerinde yapılan açıklamada Windows 8’in 100 milyon lisans rakamına ulaştığı belirtilmişti.

Xbox’ın içinde bulunduğu Eğlence ve Cihazlar Birimi yüzde 7.5’lik artışla 1.9 milyar dolar gelir elde ederken, Office ürünlerinin dahil olduğu Kurumsal Birim gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artırdı ve 7.2 milyar dolara taşıdı. 2013 mali yılının genelinde 77.85 milyar dolar gelir elde eden şirketin, operasyonel geliri 26.74 milyar dolar oldu.

2013 mali yılının dördüncü çeyreğine ait rakamlar şirket adına bir dönemin kapanması açısından da ayrı bir dönem taşıyor. Organizasyonunda büyük çaplı bir değişime giden şirketin önümüzdeki dönemde finansal sonuçlarını farklı bir yapıda açıklayacağı düşünülüyor.

İlgili >> Microsoft

İLGİLİ HABERLER