Teknoloji

Microsoft 100 milyondan fazla Windows 8 lisansı sattı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un geçtiğimiz yılın ekim ayında yayınladığı yeni işletim sistemi Windows 8 ocak ayının başında 60 milyon lisans satış rakamını aşmayı başarmıştı. Şirketten yapılan son açıklamadaysa Windows 8’in 100 milyon barajını da geride bıraktığı belirtildi. Windows 8’le ilgili olarak ilk başta sessiz kalmayı tercih eden şirket ilk altı aylık dönemin tamamlanması ve psikolojik sınır olarak nitelendirilebilecek 100 milyon barajının aşılmasının ardından bu sessizliği bozdu.

windows-8-logo-150413

Araştırma şirketleri IDC ve Gartner tarafından yayınlanan son rakamlar geleneksel PC endüstrisinin düşüşüne, Microsoft’un mali yılın üçüncü çeyreğine ait sonuçlarıysa yatay Windows gelirlerine işaret ediyor. Ortadaki bu tabloya rağmen, Microsoft’un Windows 8’e geçiş konusunda tatmin edici bir performans sergilediğini söylemek mümkün. Windows 8’in şu aşamadaki performansı selefi Windows 7’ye eş düzeyde, ancak pek çok kişinin aklındaki asıl soru Windows 8’in dokunmatik cihaz pazarı için bastırıp bastırmayacağı.

The Verge’ye konuşan Microsoft CFO’su Tami Reller, başladıkları noktayla geldikleri noktayı karşılaştırdıkları zaman dokunma özellikli ürünlerin çeşitliliğinden ötürü memnun olmadıklarını belirtti. Atom tabanlı tabletlerin sevkiyatında ilkbahar alışveriş dönemiyle birlikte bir artış gördüklerini ifade eden Reller, bu artışı perakende raflarına yansıtmak için yapmaları gereken şeyler olduğunun altını çizdi. Reller dokunma özellikli PC’lerin sayısının artacağı dönem olaraksa ”okula dönüş zamanı” olarak gösterilen eylül ayını gösterdi.

Microsoft’un kendi markasıyla çıkardığı ilk tablet olan Surface’in satışları hakkında konuşan Reller, şirketin halen rakamları açıklamadığını öncelikli olarak dile getirdi. IDC’nin toplam Surface sevkiyatının 900 bine ulaştığını ve bunda Surface Pro’nun önemli rol oynadığını belirten araştırmasını değerlendiren CFO Surface Pro’nun tüm seriye katkıda bulunduğunu kabul etti, ancak Surface Pro ve Surface RT’nin performansını karşılaştırmaktan kaçındı.

Windows RT’nin üretim ortaklarından aldığı eleştiriler üzerine konuşan Reller, ARM platformuna bağlılıklarının çok kuvvetli olduğunun altını çizdi. Nvidia ve Qualcomm’u ”muhteşem iki ortak” olarak tanımlayan CFO, gelen eleştirilere rağmen Microsoft’un Windows RT’ye odaklanmaktan vazgeçmediğini gösteren ifadeler kullandı. ARM platformunun gideceği yer konusunda ortaklarından gelen geri bildirimleri dinleyerek iyi bir iş yaptıklarını söyleyen Reller, bu doğrultuda davranmaya ve gelişmeye devam edeceklerini belirtti.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER