Manşetler

Meteor yağmuru Rusya’yı vurdu, kameralarla görüntülendi

Rusya’nın Ural bölgesinde yer alan Çelyabinsk kentinde heyecan dolu anlar yaşandı. Bir meteorun yerden 10 bin metre uzaklıkta patladığı belirtilirken, patlamanın ardından başlayan meteor yağmuru da kameralar tarafından kaydedildi. YouTube’ye yüklenen videolarda patlamaların sesi duyulurken, parlak nesnelerin düşüşü de açıkça görülüyor. Reuters’e konuşan bir Rus yetkili bilgi toplamaya devam ettiklerini ve olayın kesinlikle bir uçak kazası olmadığını belirtti.

rusya-meteor-150213

Başkent Moskova’ya 1500 km uzaklıktaki Çelyabinsk kentinde gerçekleşen olaya dair RIA-Novosti’ye konuşan bir Rus acil durum yetkilisiyse ilk bulguların bir meteor yağmurunu işaret ettiğini doğruladı. Patlamanın ardından düşen parçaların Çelyabinsk’ten 195 km uzaklıktaki Satka kasabasına kadar ulaştığı belirtilirken, 150 kişinin de yaralanmış olduğu iddia ediliyor.

Rus vatandaşlar tarafından gerçekleştirilen amatör çekimler patlamanın gücünü net bir biçimde gösteriyor. Patlamanın etkisiyle etrafın aydınlandığı görülürken, gürültünün de camların kırılmasına ve araba alarmalarının çalışmasına yol açtığı anlaşılıyor. Patlamanın ardından düşen parçalarının yolculuğunu da yine bu amatör kayıtlarda görmek mümkün. Rus sürücülerinin trafikte yaşanan olaylarda kanıt elde etmek amacıyla kadran üstüne yerleştirdikleri kameralar da bu görüntülerin kaydında önemli rol oynamış durumda.

Patlamaya nedeniyse şu an için belirsiz ancak ortaya şimdiden bazı iddialar atılmış durumda. Russia Today’in güvenilir bir kaynağa dayandırdığı haberine göre meteor yerden gönderilen bir füzeyle parçalara ayrılmış. Ancak olayı kaydeden videolarda bu yönde bir işarete rastlanması bu teorinin doğru olma ihtimalini zayıflatıyor. Gök bilimci Phil Plait de Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada yorum yapılması için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İlgili >> Reuters, The Verge, ntvmsnbc

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER