Teknoloji

Meta Facebook, Instagram ve WhatsApp için yapay zekâ karakterleri geliştirecek

meta verified

Meta; GoogleMicrosoft ve diğer büyük isimlere katılarak ChatGPT tarzı yapay zekâya (AI) daha fazla yöneliyor. CEO Mark Zuckerberg, şirketinin uzun vadede “AI karakterleri” geliştirmeyi planladığını açıkladı.

Ayrıca Zuckerberg sosyal medya devinin, gelişmekte olan alandaki çalışmaları artırma çabalarına yardımcı olmak için üretken AI ekiplerini tek bir grupta topladığını da sözlerine ekledi. Daha fazla ayrıntı vermedi, ancak en gelişmiş projelerin hayata geçmesinden önce yapılacak çok temel işin olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Aslında şirket, kullanıcıya yönelik yapay zekâ konusunda çok yeni sayılmaz. Örneğin, 2016’da Messenger’a sohbet robotları gelmişti. Ancak şimdiki açıklama, önemli bir genişlemeyi temsil ediyor ve endüstrinin üretken yapay zekâya artan odaklanması göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değil.

Google gibi internet devlerinin, teorik olarak arama ve diğer önemli işletmeleri baltalayabileceği için OpenAI’nin ChatGPT’sinden kaynaklanan rekabet baskısı hissettiği biliniyor. Zuckerberg de, Meta’nın son kazanç çağrısı sırasında, firmanın üretken yapay zekâda lider olmasını istediğini, ancak bunun aynı zamanda bir savunma aracı olabileceğini söylemişti.

Ne var ki, dikkati kaydırma hamlesi iyi bir zamanda gelmedi. Meta’nın gelirleri hâlâ azalıyor ve metaverse alanına odaklanması, Reality Labs birimine milyarlarca dolara mal oluyor. Maliyetleri kısmak ve zorlu bir ekonomiyi atlatmak için şirket, yakın zamanda 11.000’den fazla kişiyi işten çıkarmıştı. Facebook ve Instagram gibi platformlar kullanıcı kazanmaya devam ederken şirket eskisi kadar istikrarlı olmadığına dair bir tablo çiziyor.

İLGİLİ HABERLER